Élj színesen!

08. 26.
Szerző: 
xxx
Címkék: 

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen fontos szerepet töltenek be életünkben: túl azon, hogy nyomot hagynak hangulatunkon, egészségünk megőrzésére és helyreállítására is segítségül hívhatjuk őket. Ez a színterápia, amivel testünk öngyógyító folyamataira gyakorolhatunk hatást. Bár hazánkban ez egy viszonylag fiatal gyógyászati ág, a Távol-Keleten már komoly múlttal rendelkezik. Alapja az ájurvédikus gyógyászatban az a megfigyelés, miszerint minden csakra és szerv reagál a neki megfelelő színre, így azokkal, vagy kombinációjukkal könnyen visszaállítható az elvesztett egyensúly.

Bár a színekhez tartoznak általános érzések és jellemzők, amikor a kedvünk javítása érdekében nyúlunk egy-egy konkrét színhez, érdemes csak és kizárólag önmagunkra figyelnünk, hiszen jobb, ha mindenki maga dönti el, melyik deríti jókedvre. A színterápiát erre a célra alkalmazhatjuk ruháinkon, kiegészítőinken, lakhelyünk berendezési tárgyain, falain, s általában véve minden dolgon, amivel gyakran érintkezünk.

A színek gyógyászati célú alkalmazása esetén - bár már vannak otthon is használható készülékek-, először mindenképpen forduljunk szakemberhez, hogy megismerhessük a színterápia működését, és azt, hogy milyen egészségügyi problémára melyik szín, hová fókuszálva, s mennyi ideig alkalmazható.

De lássuk, melyik színnek, melyek a legfontosabb jellemzői!

A sárga ösztönzi idegrendszerünket, serkentőleg hat agyi és mentális funkcióinkra, emésztőszerveinkre, így hatásos a gyomor, a máj, a lép, a hasnyálmirigy, az epehólyag betegségeinek kezelésében. Fokozza a vesék és a húgyhólyag működését, normalizálja az alacsony vérnyomást. Szellemi tevékenység végzéséhez is kiváló.

A narancssárga, a lenyugvó nap színe elűzi a depressziót, görcsoldó hatású, bőrbetegségek, emésztési-, pajzsmirigy-, hormon-, valamint izommerevedési zavarokban is használható. Erősíti az immunrendszert, mozgósítja a test öngyógyító erejét.

A vörös a termékenység és a szexualitás színe. Intenzívebbé teszi a vérkeringést, ezért nem ajánlatos magas vérnyomással, szívproblémákkal, vashiánnyal, vagy epilepsziával küzdő betegek kezelésére, viszont kiváló lassú vérkeringésre, vérszegénységre, a végtagok vérellátási zavaraira. Hatására gyorsabban ver a szívünk, így alkalmas a bakteriális és vírusos fertőzések gyógyítására is. A vörös fényt alkalmazzák még a nem elég aktív testműködések felélénkítésére, valamint a hideg területek felmelegítésére.

A barna az anyaság, a föld, a termékenység, a gondoskodás és a szorgalom színe.

A lila nyugtató, memóriajavító, gyulladás gátló hatású, segít magas vérnyomás és álmatlanság esetén is.

A kék a nyugalom, a végtelen színe, ezért is alkalmazzák meditációs helyiségekben és egészségügyi intézményekben. Torokgyulladásra, aranyeres panaszokra, idegfájdalmakra, fejfájásra, légcső-, és hólyaghurutra, hangproblémákra, magas vérnyomásra és gyermekbetegségekre is kiváló.

A zöld az egyensúly színe. Csökkenti a fáradtságot, alkalmas a szív és a tüdő betegségeinek kezelésére. Akadályozza a túlburjánzó sejtnövekedést, ezért daganatos betegségek esetén is kiváló. Előmozdítja a vér és a keringési rendszer működését, fertőtlenítő hatása révén a műtők színe is ez.

A fehér az ártatlanság és a szűziesség megtestesítője, a béke, a jóakarat, az öröm és a vigasság hordozója.

Bármelyik színhez nyúljunk is, egyvalamire vigyázzunk: bár ez a gyógymód bármikor bátran használható hangulatunk javítására, egészségmegőrzésre vagy betegségmegelőzésre, komoly problémák esetén mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát!