5 ötlet az ecet felhasználásához

06. 26.
Szerző: 
Címkék: 

Az ecetet már a Krisztus előtti időkben is ismerték, a középkorban pedig igen nagy népszerűségre tett szert. Hosszú ideig a katonák sebeinek fertőtlenítésére is alkalmazták háborúk idején. Mi most olyan tippeket adunk, amelyeket bevethetsz a konyhában és a konyhán kívül is. A háztartási ecet kiváló tisztítószer, szagsemlegesítő, vízkőoldó és penészölő is. Mire jó még?

Zsírfoltok ellen

Az ecetet filléres foltgyilkosként is emlegetik. A konyhai műveletek, főzés után zsírossá vált felületetekre használjuk a háztartási ecetet! A csempére ragadt zsírpöttyöket takarítás előtt forró vízzel is fellazíthatjuk. A nagy lábasokban felforralt víz párájának köszönhetően fellazulnak a csempékre és a szagelszívóra ragadt zsírfoltok. Mindenképp mossuk át tiszta vízzel is a felületeket!

Hűtőszekrény tisztítására

Az ecet szagsemlegesítő. A hűtőben pedig olykor elkél egy kis szagtalanítás. Meleg víz és ecet egyenlő arányú elegyével takarítsuk ki a hűtő polcait, tárolódobozait, falát! Fertőtlenít és eltünteti az ételszagot is. A mélyhűtő jégtelenítéséhez egy nagy edénybe tegyünk meleg vizet és ecetet, a vízgőz leolvasztja a jégtömböket. Még egy tipp a kellemetlen szagok elleni küzdelemhez: a bebüdösödött sportcipők belsejét érdemes átdörzsölni ecetes vattapamaccsal.

Ablak, tükör takarítására

Pocsék látvány, amikor az autónkat a madarak bepiszkítják. Nem mindig van kedv, idő és pénz a teljes autómosásra. Önts ecetet egy rongyra és töröld le vele a foltokat! Az ablaktisztítás egyike a „nemszeretem” munkáknak, túl kell rajta esni. Nem kell feltétlen drága szereket felzsúfolni, összevásárolni hozzá. A meleg vízzel felhígított ecet természetes tisztítóként funkcionál az ablakmosásánál. A kosz eltávolítása után újságpapírral töröld át a felületet!

Címkék eltávolítására

A háztartási ecet megküzd a makacsul ragadó címkékkel, ezért az üvegre, műanyagra ragadt matricák ellen is alkalmazható. Más anyagra nem ajánlatos! A befőttesüvegek címkéivel gyakran meggyűlik a bajunk. Vessük be az ecetet! A meleg ecet szinte leolvasztja az üvegről a papírfecniket. Nekem az új ablakokon lévő matricák eltüntetése okozott fejtörést, nem tudtam, hogyan szedjem le őket. Az ecet bevált. Puha törlőkendőre csepegtettem, és az undok ragacs könnyedén lejött. Fapados módszerrel is próbálkozhatsz: pár csepp ecetbe mártott zsepi is megteszi.

Rágógumi-maradványok ellen

Sok bosszúságot okoz, ha beleülünk egy rágóba, és a kedvenc ruhánk menthetetlennek tűnik. Jöhet a jégkockás trükk: a rágós holmira jeget teszünk, a fagyás miatti keményedés lehetővé teszi a ragacs eltávolítását. Az ecet akkor szükséges, ha rágómaradványok vannak a ruhán. Ilyenkor egy fogkefe segítségével meleg ecetet használjunk tisztítónak, vagy ecet és mosószer keverékét. Mosásnál eltűnnek a csúf maradványok is. Kényes anyagoknál azonban nem ajánlott a módszer, sem a dörzsölés!