Babonák szilveszteri köntösben

12. 31.
Szerző: 
MN

Talán nincs is olyan népcsoport a Földön, amelyik ne őrizné babonák tucatjait az óév utolsó és az új év első napjához kapcsolódóan. A hiedelmek ugyan különböznek egymástól, egy dolog azonban közös: mindenki egy jobb jövőben reménykedik.

Hazai szokások

Noha sokan csak legyintenek a szilveszteri és az újévi szokásokra, a gasztronómiai babonákat mégis sokan tartják. A legnépszerűbb ételek ilyenkor a hüvelyesek – a bab és a lencse –, melyek fogyasztásáról azt tartják, hogy gazdagságot hoz az új esztendőben. Nem mindegy az sem, hogy milyen húst eszünk, hiszen míg a disznó kitúrja a szerencsét, addig a szárnyasok „elkaparják” azt. A pulykahús különösen veszélyes ilyenkor, hiszen az állatot a méreggel, bosszúsággal azonosítják. A hal fogyasztásához tájegységenként eltérő babonák társulnak: a vízparti területeken a hal a pikkelyeinek számától függően gazdagságot, míg a szárazföldeken szerencsétlenséget hoz. Sok háznál rétes (is) kerül az asztalra, mely a boldogságot nyújtja hosszúra.

A hagyomány szerint érdemes az új esztendőt nagyobb zajjal várnunk (ez lehet akár pezsgőbontás pukkanó hangja is), mert az elriasztja az ártó szellemeket. Készleteink feltöltése is fontos ilyenkor (pl. só- és cukortartó, vagy a pénztárcánkba elhelyezett nagyobb értékű bankjegy), hiszen ez bőséget hoz az elkövetkező 365 napban.

Sokan úgy tartják, hogy amit az új év első napján csinálunk, az lesz jellemző az egész esztendőnkre. Szigorúan tilos tehát aznap veszekedni, kölcsönkérni vagy kölcsönadni bármit is. Tilos mosni, vasalni, mosogatni, takarítani, mert ez mind egészségügyi szerencsétlenséget jelent. Nem ajánlott levinni a szemetet sem, hiszen a szeméttel együtt a szerencsét is kiöntjük ilyenkor a házból. Amennyiben lehetséges, tartózkodjunk a vásárlástól is, hiszen ha mégis veszünk ezt-azt, az egész évünk bővelkedik majd kiadásokban.

A mágia éjszakája

Évszázadokkal ezelőtt alakult ki az a nézet, amely szerint a szilveszter és az új év közti éjszaka varázslatokkal teli, ezért képes a jövendő kikémlelésére. Ennek számos módját ismerték: egyes helyeken gyertyát, más helyen ólmot öntöttek, majd a megszilárdult viasz vagy ólom alakjából következtettek az eljövendő év milyenségére. Egyes tájegységeken gombócot főztek, egy-egy férfinevet rejtve a gombócok belsejébe, s amelyik gombóc elsőként jött fel a víz tetejére, az tartalmazta az eladósorba lépett leány jövendőbelijének nevét. Máshol egy szem mandulát tettek a lencsefőzelékbe: aki megtalálta, párra lelt a következő esztendőben.

Nagyvilági babonák

 

Olaszország

Az olaszok a piros színt a szerencsével azonosítják, ezért piros fehérneműben köszöntik az új esztendőt. Az asztalukra makaróni vagy spagetti kerül, mert az a hosszú életet és az egészséget szimbolizálja.

Görögország

Görögországban az új év első napja Szent Vaszilisz ünnepe, melynek tiszteletére a görögök kör alakú, sós vagy édes „vaszilopitát” sütnek, melyben egy pénzérmét rejtenek el. A kész pitát annyi szeletre vágják, ahányan körülülik az asztalt, s aki az érmét megtalálja, szerencsés lesz egész évben.

Ausztrália

Ausztráliában az új esztendőt hatalmas zajjal várják, ez a gonosz szellemek elűzését hivatott elősegíteni. Ennek érdekében lábasokkal és egyéb zajkeltő eszközökkel vonulnak ki az utcára, és együtt ijesztik el az ártó szellemeket.

Dánia

Érdekes hagyomány alakult ki Dániában, ugyanis a dánok szilveszter éjszakáján cserepet és üveget törnek szét egymás ajtaja előtt. A szokás jelentése kettős: míg a csörömpölés keltette zaj elriasztja a gonoszt, addig a törmelékhegy nagysága a szerencse fokát jelzi.

Spanyolország

A spanyolok a babonájuk szerint minden éjféli óraütésnél egy-egy szem szőlőt fogyasztanak el, hogy az elkövetkezendő tizenkét hónap egészséges és sikeres legyen. Az ország egyes részein aranygyűrűt dobnak a pezsgős üvegbe, s akinek a poharában az ékszer landol, szerencsés évvel számolhat.