A bántalmazó kapcsolatból való kilépés öt pillére

05. 27.
Szerző: 

Az önvédelmi szakértő szerint nem elég a testi és a lelki erő. Anyagi biztonságra, stabil munkahelyre és jogi segítségre is szüksége van a bántalmazott nőknek, hogy kapcsolatukból ki tudjanak lépni.

A mézeshetek után mindig jön a feketeleves

Egyes felmérések szerint az elmúlt egy év korlátozásokkal teli időszakában megnőtt a családon belüli erőszak száma. Most azonban, hogy ismét nyílik a világ, a bántalmazott nők is talán könnyebben ki tudnak lépni kapcsolatukból. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint azonban ehhez arra van szükség, hogy öt stabil pillérrel rendelkezzenek a hölgyek, ha pedig ezekkel a lábakkal nem bírnak, segítséget kell kérniük. 

„A korlátozó intézkedések enyhülésével az otthoni légkörük is pozitívabb irányba változhatott átmenetileg. A bántalmazó kapcsolatban élő nők most azt gondolhatják, hogy minden rendben van, hiszen a feszültség, a stressz csökkenésével párhuzamosan az otthon is nyugalmasabbá válhat. Azonban a bántalmazás dinamikája sajátságos, ciklikus képet mutat, így a mézeshetek után mindig elkezd ismét gyűlni a feszültség, ami aztán újra és újra kirobban” – mondja Kovács Ildikó önvédelmi szakértő, aki szerint így egy körforgás tud kialakulni.

Segítség nélkül nehezebben megy

Úgy véli, öt pillér mentén érdemes segítséget kérni a bántalmazó kapcsolatból való kilépéshez, ebbe pedig az ismerősöket, egy pszichológust és egy önvédelmi oktatót is érdemes bevonni.

 „A hölgyek akkor tudnak kilépni egy bántalmazó viszonyból, ha testileg és lelkileg is megerősödnek. A kép azonban ennél összetettebb, hiszen a másiktól való függőséget is meg kell szüntetni. Nem elég a környezet, a barátok támogatása, anyagi biztonságra, stabil munkahelyre és jogi segítségre is szükség van” – húzza alá, hozzátéve, a fizikai megerősödés nem azt jelenti, hogy az áldozatnak fel kell vennie a kesztyűt és meg kell küzdenie a bántalmazójával.

„El kell hinniük, hogy képesek arra, hogy pontot tegyenek a kapcsolat végére. Meg kell tapasztalnia ugyanakkor azt is, hogy fizikailag képes arra, hogy megvédje a testi épségét. Ebben a folyamatban úgy tud megerősödni, hogy megismeri a saját képességeit, tisztába kerül lelki és fizikai erejével, ha pedig minden egyéb körülmény adottá válik, meg fogja tudni tenni a szükséges lépéseket a bántalmazó kapcsolat felszámolására.” – mutat rá a szakértő.