Boldogító igen vintage és greenery megoldásokkal

08. 26.
Szerző: 
Címkék: 

Statisztikák igazolják, hogy a legtöbb pár nyáron mondja ki a boldogító igent. A könnyebben kiszámítható, kellemes időjárás mellett ugyanis a dekorációk és a helyszínválasztás során is több lehetőségük adódik. És akkor a csodaszép ujjatlan menyasszonyi ruhákról még nem is beszéltünk. De hogy mit is keresnek idén a szerelmesek? Mészáros Barbara esküvőszervezővel beszélgettünk az aktuális trendekről.

A legtöbben nyáron mondják ki a boldogító igent. A helyszínválasztásban mennyire kap szerepet az, hogy milyen évszakban házasodnak?

A párok nagy többsége a nyári időszakra teszi az esküvőjét, azért, mert nagyobb valószínűséggel lesz jó idő, mint tavasszal vagy ősszel. A tapasztalat viszont az, hogy egy szabadtéri helyszínen tavasszal és ősszel a hideg miatt, nyáron pedig az eső miatt húzunk sátrat, így a végeredmény ebből a szempontból ugyanaz.

Egy téli esküvőn, természetesen adott a zárt tér. A helyszínválasztásnál mindig elmondom, ha kitelepített polgári szertartást terveznek, a helyszín kiválasztásánál fontos, hogy legyen lehetőség egy olyan B opcióra, ahol a szertartást fedett, zárt helyiségben tudjuk megtartani abban az esetben, ha esne az eső. Sajnos az időjárás olyan tényező, amit nem tudunk befolyásolni, de a lehető legjobban fel tudunk készülni a viszontagságaira.

A szabadtéri esküvőket illetően milyen követelményeknek kell megfelelniük a romantikus helyszíneknek?

Ha valaki kifejezetten szabadtéri vagy félig nyitott helyszínt keres, gyakran párosítja a vintage vagy greenery stílusokkal. A romantikus helyszín maga szubjektív, de az általánosan elfogadott igények a megfelelő világítás, a gyertyafény, a nem csicsás, szép, stílusos kiegészítők. Igazából bármennyire is közhelynek hangzik, a helyszín meghittségét a pár varázsolja oda a szerelmével. Egy szabadtéri helyszínen mi lehet romantikusabb annál, amikor két szerelmes, egymást átölelve táncolja a vacsora után a nyitótáncát a csillagok alatt a holdfényben.

A menyasszonyi ruhákat és a kiegészítőket illetően mik most az aktuális trendek?

A klasszikus és az elegáns, egyszerűbb ruhák vannak divatban, amik kiadják a nőiességet. Természetesen minden menyasszonynak más az, ami jól áll, a tökéletes ruha nagyban függ az alakjától, viszont az a tapasztalatom, hogy a nők többsége „A-vonalú” ruhát keres elsőre. De pont az előbb említett sajátosságok miatt előfordul, hogy végül más modellnél marad, a próbák során megtetszik neki egy sellő fazonú vagy egy klasszikus darab.

Pár éve kezd kialakulni egyfajta trend, ami a menyasszonyok és a vőlegények kényelmét helyezi szem elé a cipőválasztásnál, így lehetséges az, hogy a hófehér menyasszonyi ruha alatt az ara kedvenc tornacipője lapul meg. Ezek mennyire számítanak extrém megoldásnak?

Alapvetően ezzel a trenddel úgy találkoztam, hogy a buli idejére cserél cipőt a menyasszony egy kényelmesebb darabra. A vőlegény többnyire marad abban, amiben egész nap volt. Egyáltalán nem számít extrém megoldásnak, nem kényelmes egész nap – egy vélhetően nem betört – magas sarkúban állni, sétálni és táncolni is. Természetesen itt már jóval a nagy nap előtt el kell dönteni, hogy ezt az utat követi-e valaki, mert a szoknya beállításánál ezt figyelembe kell venni, hiszen egy magas sarkú és egy tornacipő között 5-8 cm különbség is lehet, ezért ha ezt az elején nem kalkuláljuk bele, akkor a tornacipőben kényelmetlen lesz, hogy mindig rálép a szoknyára, még akkor is, ha abroncsban van.

A dekorációk tekintetében az elmúlt években a vintage megoldások kerültek a figyelem középpontjába. Mik ennek az alapelemei?

A vintage, ahogyan ma értelmezzük, alapvetően a régi és az új dolgok egyfajta keveréke. A fakellékek egyértelműen alapelemei ennek a stílusnak, de a gyöngyök, a kötél, illetve a jellegzetes patinás megjelenítés, az arany és ezüst csillogásával mind elengedhetetlenek.

A dekorációk színében megmaradtak a klasszikus bordók, zöldek, vagy van áttörés ezen a téren is?

Minden évben van egy trendszín, ami nagyvonalakban meghatározza az adott év irányát. Idén véletlenül a zöld is egy ilyen, de abból is inkább az erdőszín. Ezek természetesen csak irányvonalak, ha egy menyasszonynak van egy kedvenc színe, szinte biztos, hogy valamilyen formában bele fogja csempészni élete egyik legfontosabb napjába.

Hívunk még vőfélyt, vagy most már inkább a DJ-re bízzuk a vendégek szórakoztatását?

A vőfély már kimegy a divatból, nagyon vidéken szoktunk még találkozni vele, ahol a családhoz és a tradíciókhoz közelebb áll ez a figura. Természetesen ezzel sincs semmi baj, de elmozdultunk egy modernebb világ felé, és ezt a vőfélyek is megpróbálják valamilyen formában követni. Az alternatívája lehet a moderátor, aki egyszerűen bemondja a következő programot és tájékoztat, illetve a ceremóniamester, aki modern, elegáns stílusával levezeti az egész napot.

Mivel az esküvő általában kora délután elkezdődik, a vőfély, vagy ceremóniamester már a vendégvárástól a párral és a vendégekkel van, a rendelkezésükre áll, koordinálja a közös fotókra történő beállást, tájékoztatja a vendégeket, játékot játszat, beszédet mond. A DJ rendszerint csak a vacsora után, a bulis résztől van jelen, de nagy számban képviseltetik magukat zenekarok az esküvőkön, bár a többségük DJ-vel is ki van egészítve, hogy a zenekari szünetekben is legyen zene. Egy szó, mint száz, a DJ legfeljebb a buli alatt, a zenés blokkokban szórakoztatja a násznépet.

Mennyire van még jelen a menyecsketánc az esküvőkön? Eladó még a menyasszony?

Menyasszonytánc és menyecsketánc a legtöbb esküvőn még mindig van, véleményem szerint még sokáig lesz is, mert egy kedves hagyomány, ahol mindenkinek van lehetősége egy pár pillanatra táncra hívni az ifjú feleséget. Maga a lebonyolítása már nagyban különbözhet, vannak, akik még készpénzért, apróért vihetik az arát, de gyakori, hogy sorsjegyért vagy pusziért cserébe táncolhatnak.