Brazíliának egy csokornyi sportőrült szupermodellt köszönhetünk

08. 03.

Brazília a szélsőségek országa: szemben áll egymással a Copacabana és a favella. Miközben az előbbit a tánc, a zene, a napsütés, a hűsítő koktélok és a gyönyörű nők jellemzik, addig a másikat a félelem, a nyomor, a kőkemény állig felfegyverzett bűnözők és a drogkartellek irányítják. De miről híres még ez az ország? Mélyen vallásos lakosairól, milliónyi telenovellájáról és arról a csokorra való Victoria’s Secret-modellről, akiket a világnak adott. Utóbbiakban pedig nemcsak az a közös, hogy híresek és gyönyörűek, hanem az is, hogy életük szerves részét képezi a sport.

Adriana Lima, a világ egyik legismertebb szupermodellje 13 évesen kezdte karrierjét, a köztudatba mégis csak 2000-ben, Victoria’s Secret-modellként robbant be. Mint minden kifutón szereplő manöken, ő is rendszeresen sportol, a kardióedzések mellett az ABS Cross Training elkötelezett híve. Azt mondja, azért szereti ezt a mozgásformát, mert a saját testsúlyos edzésekkel a testrészek összehangoltan, koncentráltan mozognak, miközben jelentős erőkifejtést igénylő gyakorlatokat hajtanak végre. Adriana szálkás testén meg is látszik a sok munka, hiszen az ABS egyrészt segít a megfelelő izomtónus kialakításában, ugyanakkor megtartja a nőies idomokat. Pasijait is a sportnak köszönheti. 2014-ben vált el Jaric Makro szerb kosarastól, mostani párja pedig testépítő, akit egy New York-i edzőteremben ismert meg.

Gisele Bündchen szintén 35 éves modell, aki olyan márkák reklámkampányának adta arcát, mint a Christian Dior, a Givenchy, a Lanvin és a Louis Vuitton. Négy éven keresztül vezette a Forbes magazin legjobban kereső szupermodelljeinek listáját. A 2000-es évek közepén két hollywoodi produkcióban is bemutatkozott, szerepelt az Amerikai taxi és Az ördög Pradát visel című filmben. Tom Brady világhírű amerikaifutball-játékos felesége, első gyermekük 2009-ben született. A modell a szabadidősportok és a természet szerelmese, imád a tengerparton futni és jógázni, tereplovagolni, illetve túrázni. Jó brazilhoz híven szereti a focit, a 2014-es vb-döntőn maga is részt vett a Maracanában, sőt még táncolt is a gyepen a Németország–Argentína összecsapás előtt.

Raica Oliveira 32 éves modell Cristiano Ronaldo egykori párjaként lett ismert. Kapcsolatuk meglehetősen viharos volt, a sztárfocista rendszeresen csalta a szépséget. Ami a karrierjét illeti, volt már a H&M arca, szerepelt a Sports Illustrated, a Vogue és a Vanity Fair címlapján is. Érdekes, hogy Raica gyerekkorában profi szörfösnek készült, Instagram-képei alapján azonban mostanában inkább a szorítóban érzi jól magát. Tökéletes alakját kickboxedzésekkel őrzi meg, és olyan profikkal dolgozik együtt, mint az egykori középsúlyú thaiboxbajnok, Adelino da Costa. A modell a hétköznapokban imádja az állatokat, nyolc kutyája van, és előszeretettel jótékonykodik: daganatos betegségekben szenvedő gyermekeket segít.

Alessandra Ambrosio 12 évesen kezdett modellkedni, később saját fürdőruhamárkát hozott létre, és számos világhírű cég mellett egy brazil sportruházatgyártó arca is lett. Hosszú, formás lábát, vékony derekát és feszes izomzatát a fitnesznek köszönheti. Rajongói egy idő után szabályosan követelték tőle az edzésterveket és a fogyókúrás tippeket, ezért saját edzéstervet dolgozott ki. Ebben a capoeira elemeit ötvözi a fitneszével, kiegészítésként gumiszalagot, kis súlyokat használ, a mozgáshoz pedig a brazil zene ad semmihez sem hasonlító ütemet. Filmes karrierje során szerepelt a Casino Royale című szuperprodukcióban, de a brazil szappanoperákban is kapott már epizódszerepeket. 2008-ban mondta ki a boldogító igent Jamie Mazur üzletembernek, két gyermek – egy kisfiú és egy kislány – édesanyja.

Isabeli Fontana szintén világhírű modell olyan nagy márkák arca volt, mint az Armani, a Chanel, a Hugo Boss vagy a Versace. A 32 éves sztár amellett, hogy a változatosság híve, nem viszi túlzásba a mozgást, sokkal inkább a helyes táplálkozásra helyezi a hangsúlyt. Háromóránként eszik kis adagokat, azt vallja, őt ez tartja fitten. Természetesen mozog is, de nincs egyfajta sport, amit rendszeresen űzne. 20 perc futás számára bőven elég, kis súlyokkal szokott edzeni, főként a lábát és a csípőjét mozgatja át. Gyakran használja a funkcionális gépeket, de szeret táncolni, jógázni, spinningelni, kardiózni is.