Csodás eper

04. 08.
Szerző: 
Címkék: 

Noha az év legnagyobb részében elözönlenek minket az import változatok, a mézédes hazai epernek nincsen párja. Nemcsak finom, de gyógyhatása is figyelemre méltó, sőt, a szépségápolásban is egyre népszerűbb.

A szalmabogyó története

A történelem során az eper igen kalandos utat járt be: ókori elődje afrodiziákumként szolgált, élénkpiros szív alakja miatt pedig Vénusz istennő szimbólumaként tartották számon. Az ezt követő korok elsősorban gyógy-, majd dísznövényként kezelték, s csak az 1300-as években költözött be ismét a konyhába. Termesztése során rájöttek arra, hogyha a bokrok tövét szalmával szórják meg, sem a gyom nem tudja beborítani a növényt, sem az eprek nem érintkeznek a földdel, s ez a módszer annyira elterjedtté vált, hogy az eper angol elnevezése - strawberry - nevében is szalmabogyónak nevezi a gyümölcsöt.

A bőség zavara

Az eper esetében különösen érvényesül a mondás, miszerint nem a méret a lényeg, hiszen a magától termő, kisebb szemű, mézédes eperrel szemben, szinte műanyagnak tűnnek a hatalmas, kívül gyönyörű, ám teljesen íztelen, import változatok, amelyek díszítésre ugyan kiválóak, de fogyasztásuk több kárt okoz, mint használ, ugyanis tele vannak vegyi anyagokkal. Így, ha igazán finom epret szeretnénk vásárolni, egyszerűen hagyatkozzunk az orrunkra: az eper semmivel össze nem téveszthető, édeskés aromája nem fog minket becsapni.

Egy falat erő

Nem is gondolnánk, de már 10 dekagramm eper fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét. Emellett többek között E-vitamint, folsavat, vasat, káliumot és antioxidánsokat is tartalmaz, melyek csökkentik a szívbetegségek és a kötőszöveti gyulladások kialakulásának kockázatát, serkentik a vérkeringést, segítenek az ekcémán és az ízületi problémákon. Fogyasztása különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott. Az eper kitűnő vértisztító táplálék, fokozza a méregtelenítő folyamatokat, csökkenti a rák, a szívroham és az agyvérzés kialakulásának kockázatát, serkenti az agyműködést.

A fogyókúrás eper

Az eper 10 dekagrammjában mindösszesen 35 kalória és 7 gramm szénhidrát található, így kiváló fogyókúrás étel. A gyümölcs 90 százaléka víz, így csökkenti a szomjúságérzetet, valamint kiválóan telít, így az éhségérzet csökkentésére is jó.

Epertea

Noha a gyümölcsteák egyik legelterjedtebbike az eper ízű változat, érdemes figyelmet fordítanunk az eper leveleire is, amelyek szakszerű gyűjtés, szárítás és tisztítás után kiváló vízhajtó és tisztító hatással bírnak.

Szépségünk őre

Az eper szépségük szolgálatában is áll, ugyanis megvéd a nap káros sugaraitól, a benne található vegyületek pedig fiatalon tartják a bőrt. Napozás után a gyümölcs pépesített húsát bőrünkre helyezve enyhíthetjük a napégés okozta bőrhúzódást. Radírként is kiváló, apró magjai eltávolítják az elhalt hámsejteket. Fogaink fehérségét is segít megőrizni: ha hetente egyszer, 5 percre bedörzsöljük a gyümölcs pépesített húsával, mosolyunk sokkal ragyogóbbá válik.

Epres arcmaszk

Az eper a pattanások elleni harcban is hű segítőtárs: négy-öt nagyobb szemű epret pürésítsünk, keverjük el egy evőkanál natúr joghurttal, majd helyezzük fel megtisztított arcbőrünkre. Hagyjuk fenn 10 percig, majd mossuk le a maszkot.

Testradír eperrel

30 gramm búzakorpát keverjünk el 60 gramm pépesített eperrel, egy evőkanál mézzel és 125 gramm natúr joghurttal. Az így kapott testradírral óvatosan dörzsöljük át zuhanyzás közben megtisztított bőrünket. Míg a joghurt és a méz táplál, addig az eper magjai és a korpa finoman eltávolítják az elhalt hámsejteket.