Drogéria a kertből

06. 24.
Címkék: 

Talán első látásra nem is gondolnánk, de kertünk (ha nincs kertünk, a piac) számos szépségápolási termék alapanyagát rejti, melyek frissek, vegyszermentesek és olcsók. A natúrkozmetikumok napjainkban reneszánszukat élik, érdemes otthon is nekifogni az elkészítésüknek.

Natúrkozmetikumok – pro és kontra

Bőrünk az első védelmi vonalunk, így nem mindegy, mivel ápoljuk. A natúrkozmetikumok vitathatatlan előnye, hogy nem tartalmaznak egészségre káros vegyszereket, illat- és színezőanyagokat, kémiai tartósítószereket, amelyek amellett, hogy sokszor allergiás reakciókat vagy bőrproblémákat váltanak ki, egymással kölcsönhatásba lépve szervezetünket is megterhelik. Mivel természetes összetevőket tartalmaznak, így mellékhatásaik sincsenek, a bőrrel összhangban fejtik ki jótékony hatásaikat. A natúrkozmetikumok nem tömítik el a pórusainkat, nem öregítik a bőrünket, sőt, használatukkal a környezetet is óvjuk, ugyanis a vegyszerek egy része kézmosással a szennyvízbe kerül, majd onnan a természetes vizekbe.

Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy a natúrkozmetikumok is kiválthatnak allergiát, de sokkal könnyebb megelőzni a bajt, hiszen tudjuk, mit kenünk a bőrünkre, nincsenek rejtett összetevők. Figyelni kell arra is, hogy szavatossági idejük rövidebb, mert nincsenek bennük tartósítószerek. Ugyan a natúrkozmetikumok sem pénztárcakímélők, ám ha a kertbe (vagy a piacra) megyünk alapanyagért, és körülnézünk otthon, a háztartásban, olcsón készíthetünk magunknak egészséges és környezetbarát termékeket.

Ajakbalzsam

Hozzávalók:

  • 1 darab cékla
  • 2 teáskanál méhviasz
  • 1 teáskanál kókuszolaj

Elkészítés: A megmosott és megpucolt céklát pépesítsük egy turmixgépben. A pépet passzírozzuk át egy szűrőn, majd a kinyert léhez adjunk egy teáskanál kókuszolajat és két teáskanál méhviaszt. Melegítsük fel a keveréket, öntsük kis tégelyekbe, majd hagyjuk kihűlni.

Arcradír

Hozzávalók:

  • 1 darab érett őszibarack
  • kristálycukor

Elkészítés: Hámozzuk meg és magozzuk ki az őszibarackot, majd ezt követően pépesítsük. Keverjünk a péphez annyi kristálycukrot, hogy sűrűbb masszát kapjunk, majd gyengéden radírozzuk le az előzőleg megtisztított arcbőrünket. Az őszibarack gazdag C-vitamin- és biotinforrás, így radírunk nemcsak eltávolítja az elhalt hámsejteket, de bőrfeszesítő hatással is rendelkezik.

Ránctalanító arcpakolás

Hozzávalók:

  • 1 darab kisebb, érett paradicsom
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés: A megmosott és pépesített paradicsomhoz keverjünk hozzá egy teáskanál mézet, majd a pakolást helyezzük fel megtisztított arcunkra, 15 perc elteltével pedig mossuk le. Ez az arcpakolás rendkívül sokoldalú, hiszen a paradicsomban található savak eltávolítják az elhalt hámsejteket, a likopin pedig antioxidáns hatású. A méz fertőtlenít, valamint feltölti bőrünket.

Arcpakolás száraz bőrre

Hozzávalók:

  • 3-4 nagyobb szem eper
  • 1 kanál méz
  • fél pohár natúr joghurt

Elkészítés: A joghurtot keverjük össze a mézzel, majd adjuk hozzá a megmosott és pürésített epreket. A pakolást helyezzük előzőleg megtisztított arcbőrünkre, majd 15 perc elteltével mossuk le. Főként száraz bőrre ajánlott, de a bőr öregedési folyamatainak késleltetésében is nagy szerepet játszik.

Testradír

Hozzávalók:

  • 1 marék friss rózsaszirom
  • 1 evőkanál méz
  • kristálycukor

Elkészítés: A rózsaszirmokat alaposan törjük össze egy mozsárban, majd adjuk hozzá a mézet, valamint annyi kristálycukrot, hogy sűrű pépet kapjunk, majd ezt követően radírozzuk át testünket.

Leheletfrissítő

Hozzávalók:

  • 1 csokor friss petrezselyem vagy
  • 1 csokor friss mentalevél

Elkészítés: Akár a petrezselymet, akár a mentaleveleket választjuk e célra, mossuk meg a növényt, és már rágcsálhatjuk is (lenyelni nem kell, a kívánt hatást enélkül is eléri). Mind a menta, mind a petrezselyem illóolaj-tartalmának köszönhetően gyorsan felfrissíti leheletünket.

Gyorssegély a duzzadt szemekre

Hozzávalók:

  • előzőleg lefagyasztott petrezselyem

Elkészítés: Tegyünk egy-egy kiskanál fagyasztott petrezselymet mindkét szemünk alá. A hideg csökkenti a duzzanatot, a petrezselyem flavonoid-, illóolaj és vitamintartalma pedig feltölti bőrünket.