Fekete-erdő torta

11. 24.
Szerző: 
Címkék: 

Hozzávalók:

 A kakaós piskótatortához:

    10 dkg liszt

     8 dkg étkezési keményítő

     2 kávéskanál sütőpor

     2 evőkanál jó minőségű kakaópor

     6 db tojás

    18 dkg kristálycukor

    1 csomag vaníliás cukor

    csipetnyi só

    A töltelékhez:

    1 üveg magozott meggy

    5 dkg kristálycukor

    1 evőkanál étkezési keményítő

    6 dkg porcukor

    7,5 dl + 1,5 dl tejszín

    5 dkg meggylekvár

    15 dkg étcsokoládé

     8-10 evőkanál meggypálinka

    1 csomag vaníliás cukor

    1 csomag habfixáló

    1 csomag zselatin

   fahéj

   1 citrom héja

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük. A lisztet a sütőporral, keményítővel, kakaóporral, sóval elkeverjük, majd a keveréket a tojássárgájához adjuk.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába.

Egy 26 centiméter átmérőjű tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, a széleit kivajazzuk és belisztezzük. Beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütjük. (Kb. 35-40 perc 170 fokon, tűpróbával ellenőrizzük.) A sütőből kivéve rácsra tesszük hűlni, majd ha kihűlt három lapba vágjuk, és meglocsoljuk a meggypálinkával.

A meggybefőtt levét lábasba öntjük, 16 szemet félreteszünk a díszítéshez. A meggyléhez hozzáadjuk a kristálycukrot, pici fahéjat, citromhéjat, majd felforraljuk. Két evőkanál hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a meggyléhez adjuk, körülbelül egy percig, sűrűsödésig főzzük, majd hozzákeverjük a meggyet, s hagyjuk kihűlni.

A zselatint elkeverjük 1 dl hideg vízben, majd mérsékelt hőfokon felolvasztjuk.

A porcukorral félkeményre felverünk 7,5 dl tejszínt. 7-8 evőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd a tejszín egészéhez adjuk, és kemény habbá verjük.

Egy tésztakorongot tálra helyezzük, vékonyan megkenjük tejszínhabbal, három adag habgyűrűt nyomunk rá, majd közéjük szedjük a meggykrém felét.

A második tésztát vékonyan megkenjük tejszínhabbal, majd habos oldalával lefelé a töltelék tetejére helyezzük. A másik oldalát is megkenjük habbal, majd ismét három habkarika, és közé meggykrém következik, a tetejére pedig a tejszínnel megkent harmadik tortalap.

A felmelegített lekvárt rásimítjuk a torta tetejére, majd az oldalát is bekenve, a maradék tejszínt rákenjük. Meggyszemekkel és csokiforgáccsal díszítjük. Hűtőben lehűtjük.