Filléres karácsony

12. 14.
Szerző: 
Címkék: 

Karácsony közeledtével hajlamosak vagyunk többet költeni, mint amennyi észszerű vagy reális lenne. Nem is csoda, hiszen jól irányzott marketingfogások hada igyekszik ilyenkor bebizonyítani számunkra, hogy a hitelfelvétel éppen olyan természetes ebben az időszakban, mint az adventi koszorú az asztalon. Az ajándékozás azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen a karácsonyi kiadások sora szinte végtelen.

Többet ésszel, mint pénzzel!

Bármi történik, fontos tudnunk, hogy az ajándék és az ünnep körül csapott felhajtás nagysága sosem egyenesen arányos a szeretettel. Mielőtt költekeznénk, gondoljuk át, milyen alternatív megoldások vannak, kis odafigyeléssel ugyanis sokat spórolhatunk.

Karácsonyi vásár – kicsit másképp

Vannak olyan pillanatok, amelyek szervesen hozzátartoznak az ünnepi időszakhoz, ilyen például a karácsonyi vásár és a gőzölgő forralt bor kettőse. Igen ám, csak amíg a forralt bor ára az egekbe kúszott, addig a minősége sajnos egyre silányabbá vált. Ma már számtalan jobbnál jobb recept érhető el az interneten, így semmi akadálya sincs annak, hogy a számunkra legmegfelelőbb ízvilágú változatot termoszból kortyolgatva merüljünk el a karácsonyi forgatagban.

Karácsonyi outfit újratöltve

Habár nagy a kísértés, hogy évről évre új ruhában tündököljünk a karácsonyfa előtt, valójában semmi szükség több tízezer forintot kiadni a szinte csak ilyenkor viselt darabokra. Nézzünk szét a szekrényünkben, biztosan találunk benne olyat, ami már régen volt rajtunk. Ha egy-egy ilyen ruhát újszerű megoldással vagy néhány olcsóbb kiegészítővel feldobunk, jelentős összeget spórolhatunk. Kísérletezzünk bátran!

Last minute karácsonyfa

Noha sokan szeretik minél előbb megvásárolni a karácsonyfát, nem érdemes sietni vele. A karácsony előtti utolsó napokban ugyanis a kereskedők nagy része árengedményt ad attól tartva, hogy nem tudja értékesíteni a teljes árukészletet. Vásárolhatunk műfenyőt is, ha nem értünk egyet az ilyenkor szokásos fenyőirtással: ez ugyan nagyobb kiadást jelent egyszerre, utána azonban – a vásárolt fa minőségétől függően – több évig nem kell erre pénzt áldoznunk.

DIY karácsonyi ajándékok

Sokan nem szeretnek bajlódni, pedig a saját kezűleg készített karácsonyi ajándékok lényegesen olcsóbbak, mint a boltban vásárolt társaik. Arról nem is beszélve, hogy mekkora hozzáadott értéket képvisel az a szeretet és törődés, amellyel készülnek. Ha tanácstalanok vagyunk, mit készítsünk, nyúljunk ahhoz a több ezer videóhoz és ötlethez, amelyet az interneten találunk. Ha nem érezzük magunkat elég ügyesnek, válasszunk „lépésről lépésre” videókat: azokat követve garantált a siker.

Szépségszalon otthon

A karácsonyi rohanásban mindenkinek jár egy kis kényeztetés. Igen ám, csakhogy a fodrász, a kozmetikus, a sminkes vagy a manikűrös nem olcsó mulatság. Nézzünk szét otthonunkban, számba véve, hogy mi áll a rendelkezésünkre, és könnyen előfordulhat, hogy akár ingyen is megúszhatjuk a szépítkezést. Ha kicsit elmélyedünk a témában, számtalan „receptet” találunk az interneten, melyek segítségével egyszerű, minden konyhában fellelhető természetes hozzávalókból nagyon hatékony – és vegyi anyagoktól mentes – kozmetikumokat (különféle arc- és testradírokat, -maszkokat, -pakolásokat és egyéb csodaszereket) állíthatunk elő. Érdemes olyan videókat is nézegetni, amelyek sminkelési és frizurával kapcsolatos tanácsokat adnak. Próbáljunk ki valami újat!

Idő ajándékba

Mai világunkban, amikor mindenki rohan és inkább a virtuális térben kommunikál, igazán fontos és hasznos ajándék az együtt töltött idő. Ajándékunk lehet egy-egy olyan élmény, melynek lényege, hogy együtt vagyunk, figyelünk a másikra, meghallgatjuk, segítünk neki, ha éppen arra van szüksége.

Karácsony jövőre

Karácsony után a megmaradt díszektől, karácsonyi kiegészítőktől szinte fillérekért igyekeznek szabadulni a boltok. Noha kicsit furcsa érzés az ünnep elmúltával ismét karácsonyi kiegészítőkre vadászni, mégis megéri, hiszen rengeteget spórolhatunk, ha a következő karácsonyt az ekkor beszerzett díszekkel, csomagolókkal, kincsekkel várjuk.

Kellemes készülődést!