Ha ősz, akkor nátha…

10. 26.
Szerző: 
Címkék: 

Még alig kezdődött el a bölcsi, az ovi, az iskola, a gyerek máris köhög, tüsszög, meg van fázva. Ha már a közösségben töltött első hetek után megbetegszik, mi lesz vele a téli zimankóban?

Gyakran előfordul a gyerekeknél, hogy már a közösségben töltött első hetek után felső légúti betegség tüneteit produkálják: folyik az orruk, köhögnek, betegek. A kicsik rosszul érzik magukat, nyűgösek, küzdenek a náthával, a szülők pedig idegesek, hiszen elfogyott a szabadságuk. Hogyan maradjanak otthon a gyerekekkel? Érthető aggodalmak, de sajnos ilyenkor muszáj otthon ápolni a kicsiket! Ha már megvan a baj, náthás a gyerek, minél hamarabb nekiállunk az otthoni kúrának, annál gyorsabb (és szövődmények nélküli) gyógyulásra számíthatunk.

Levegőt!

A nátha, a megfázás oka általában valamilyen vírusfertőzés, melynek terjedésében – a közhiedelemmel ellentétben – nem a hidegre forduló őszi időjárás a fő bűnös, hanem éppen a levegőtlenség. A bölcsődében/óvodában/iskolában már jóval kevesebbet vannak a gyerekek a szabad levegőn, mint nyáron, a csoportszobák, osztálytermek áporodott, száraz, meleg levegője pedig a vírusok Mekkája.

Mozgást!

Éppen ezért kell arra törekednünk, hogy délután minél több időt biztosítsunk a gyerekeinknek, hogy a szabad levegőn mozoghassanak. A kinti sétától, játéktól javul a vérkeringés, sőt erősödnek az immunrendszer védekező mechanizmusai is.

A náthás gyerek tünetei

A betegeskedés 1-2 napos fáradtsággal, tüsszögéssel, torokfájással kezdődik, majd elindul a kicsi orrfolyása (kezdetben vízszerű; ha sűrűbb, akkor már baktériummal fertőzött), orrdugulása és száraz köhögése (4-5. nap), ami akár 2 hétig is eltarthat. Magas lázzal nem jár a meghűléses betegség, de hőemelkedéssel, gyengeségérzéssel igen. Azt is jó tudnunk, hogy az allergia, a szénanátha is okozhat a nátháéhoz hasonló tüneteket, de olyankor a könnyezés, a tüsszögés a jellemző reakció, nem a torokfájás, a köhögés vagy a hőemelkedés.

Immunerősítést!

Minél kisebbek a gyerekek, immunrendszerük annál kevésbé képes kivédeni a változatos formában megjelenő vírusokat. Ezért – ha a megfázást megelőzni nehezen lehet is – érdemes tudatosan felkészülni rá.

  • Gyümölccsel, zöldséggel

A szabad levegőn a sok játék mellett az is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamin és tápanyag kerüljön a kicsik szervezetébe. Mi sem könnyebb ilyenkor ősszel, amikor számtalan ízletes gyümölcs és zöldség beérik, használjuk hát ki! Csomagoljunk nekik friss szilvát, barackot, almát, körtét, sárgarépát, karalábét stb. A C- és D-vitamin, a vas, a kalcium különösen fontos az immunrendszer egészének működéséhez és a fertőzések kivédéséhez. Ha gyerekünk hajlandó az ajánlott napi 5 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztására, akkor elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut a szervezete. Ám ha nincs meg ez a napi adag, szükség lehet táplálékkiegészítőkre (ennek étrendbe építéséhez konzultáljunk a gyerekorvossal).

  • A bélflóra egészségével

Bélflóránk fontos védelmi vonalat jelent a szervezetünk számára, hiszen itt szívódnak fel a nélkülözhetetlen tápanyagok, a vitaminok és az ásványi anyagok. Ezért kell ügyelni a kicsik bélflóraegyensúlyára is, melyben a probiotikumok játszanak fontos szerepet. Még a tél beállta előtt érdemes felkeresnünk a gyermekorvost, és megbeszélni vele a kicsi probiotikumkúráját.

  • Alvással

Minden gyerek számára jelent némi stresszt (kinek többet, kinek kevesebbet) a közösség. A bölcsis/ovis/iskolás élet – minden szépségével együtt – ki is fárasztja a gyerekeket. Ezért nagyon fontos, hogy adjunk teret a gyerekeknek a stressz levezetésére esti beszélgetéssel, közös vacsorával, sétával, és gondoskodjunk arról, hogy a kellő ideig pihenhessen a kicsi! Még egy iskolás gyereknek is 9-10 óra az alvásszükséglete, hogy a fáradtság ne menjen a koncentrációs képessége és az idegrendszere rovására.

Higiéniával

Az általános hiedelmekkel ellentétben a vírusok nem is annyira tüsszögéssel, köhögéssel, mint inkább a kezünkön és a tárgyainkon megtelepedve terjednek. Ezért közösségben, de otthon is ügyelni kell a kézmosásra, a játékok, kilincsek, villanykapcsolók, tollak, csapok, távirányítók és a billentyűzetek fertőtlenítésére.