Hogyan válasszunk léghűtést otthonunkba?

06. 21.
Szerző: 
Címkék: 

A nyári szezon beköszöntével megugrik az érdeklődés a léghűtéssel kapcsolatos termékek iránt. A Praktiker tapasztalatai alapján a split klímákat még a hőség előtt telepítik, a léghűtők, ventilátorok iránti kereslet pedig jellemzően a tartós melegben, kánikulában nő meg jelentősen. Hámori Erika, a Praktiker kategória menedzsere segít abban, hogy a családi házak, lakások helyiségeibe milyen szempontok alapján érdemes választani.

A nappali légkondicionálása

Ha ki lehet jelölni a lakás egy pontját, ahova klíma dukál, akkor az a nappali lesz. Már csak azért is, mert ha klímázunk, akkor érdemes olyan helyre tenni az egységet, ahonnan hűthető az egész lakás – ez a központi tér pedig a nappali. Az egyik legtöbbet felmerülő kérdésre egyértelmű választ kaptunk Hámori Erikától: Ne a lakás alapterületét mérjük, hanem a légköbmétert! Egy kisebb – 50-60 négyzetméteres – lakásban 2,6-3,5 kilowattos klíma meg tudja oldani a teljes hűtést. Fontos megjegyezni továbbá, hogy mivel a hideg levegő lefelé mozog, mobilklíma esetében legalább 180 fokos oszcillációval számoljunk, ellenkező esetben csak közvetlenül magunkat fújnánk a száraz, hideg levegővel, amiből könnyen megfázás lehet.

Hálószobák hűtése

Akik nem szeretik az „éles hideget”, esetleg érzékenyek a klímára, azoknak jó megoldás lehet a léghűtő. Használatával könnyen elkerülhető a meghűlés, ami valljuk be, egy egész estén át működő klíma esetében megtörténhet. Gyerekeknél, időseknél inkább ezt ajánljuk, mivel a léghűtő kíméletessége a természetes megoldásban rejlik: jeges folyadék, jégakku segítségével hűl le a levegő, amit a ventilátor végül kifúj magából.

Léghűtés a gyerekszobában

A gyerekszobára halmozottan igaz, ami a hálószobára. A száraz, hideg levegő észrevétlenül válhat ártalmassá, ezt a helyzetet pedig egy átlagos teljesítményű klíma is már hamar elő tudja idézni – pláne egy kis alapterületű gyerekszobában. Ilyen helyre tehát léghűtőt javasolunk, ha viszont kevésbé radikális megoldást keresünk, akkor egy mennyezetre szerelt ventilátor lehet a tökéletes megoldás, ami bár nem fog jelentős hőmérséklet csökkenést eredményezni, de a kis örökmozgó hőérzetén számottevően javíthat.

Élhető tetőtér a kánikulában

Az élhető tetőtér egyik fontos komponense a szigetelés: egy rosszul szigetelt tetőtér egyik napról a másikra át tud forrósodni, amin aztán csak nagy teljesítményű léghűtő vagy klíma tud segíteni. Ha viszont megoldott a szigetelés kérdése, akkor minden további nélkül használhatunk asztali vagy álló ventilátort is. Egy sarokba állított ventilátor akár stílusos kiegészítője is lehet egy jól berendezett tetőtérnek. Manapság a szokásos fekete vagy fehér helyett a kicsit extravagánsabb, krómozott, retró kivitelű állóventilátorok élik nagy reneszánszukat – osztotta meg Hámori Erika a legfrissebb trendeket.

Mire kell figyelni az üzemben tartás, tisztítás és javítás során?

Fontos tudni, hogy a klímák működése során folyamatos a páralecsapódás, amely táptalaja lehet a különféle gombák, vírusok és baktériumok megtelepedésének. A nem megfelelően fertőtlenített és karbantartott készülék káros hatással lehet az egészségünkre: allergiát és felső légúti megbetegedéseket okozhatnak, ezért a készülék első használata előtt, minden évben a klímatisztítást szakemberrel el kell végeztetni. Elsősorban egészségünk megőrzése, másrészt az eszköz élettartamának meghosszabbítása miatt célszerű a klímatisztításáról évente kétszer is gondoskodni, először az első használat előtt tavasszal, másodjára ősszel, amikor hűtésre már nem használjuk. Amennyiben fűtésre is használjuk a készüléket, szezon után is gondoskodjunk róla, a mobilklímák alkatrészeit pedig klímatisztító spray-jel tudjuk kezelésbe venni. A komolyabb klímaberendezések esetében mindig célszerű szakemberhez fordulni.

Hogyan lehetünk fenntarthatóbbak?

Érdemes tudni, hogy az ún. on-off klíma akkor kapcsol ki, amikor elérte a kívánt hőfokot és ismét bekapcsol, ha elkezd felmelegedni a helyiség – ez a modell a rövidebb időtartamú használatra ajánlott. Ezzel szemben a barkácsáruház termékkínálatában is megtalálható inverteres klímák alacsony teljesítményen, de folyamatosan működnek, aminek köszönhetően nincs hőingadozás és energiatakarékos. Az inverteres split klíma ott ajánlott, ahol egész nap megy a hűtés.

Természetesen az ökológiai szempontokat is érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt, ezzel kapcsolatban is kaptunk néhány praktikus tanácsot Hámori Erikától. „Több klíma már mobilapplikációval is elérhető. Mielőtt hazaérnénk egyszerűen be tudjuk kapcsolni az applikáción keresztül, így nem hűti feleslegesen egész nap a lakást. Ha pedig valakinek napeleme van, akkor a téli időszakban akár a klímával való fűtésre is átválthat.”

Léghűtés a barkácsáruház termékkínálatában

A Praktiker inverteres split klímákat, mobilklímákat, léghűtőket, illetve padló, álló, asztali, mennyezeti, oszlop, permet és párásító ventilátort kínál áruházaiban. 2021-ben eddig, darabszám tekintetében az asztali és az álló ventilátorok a legkeresettebbek. Forgalom alapján pedig az inverteres split klímákból és a mennyezeti ventilátorokból történt a legnagyobb értékű értékesítés. Jó hír a lakásukat felújítóknak, hogy az inverteres split klíma készülékeket és a beszerelését is el lehet számolni az Otthonfelújítási támogatás keretében.