Így ne készülj ki karácsonyra!

12. 19.
Szerző: 
Címkék: 

Úristen, már itt a karácsony, és ötletem sincs az ajándékokra! Különben is mikor lesz nekem időm takarítani? És hogy’ fogok ünnepi ebédet főzni? Most a legnagyobb a hajtás a munkahelyemen! Jaj, és még a rokonlátogatások is…

Sokan dohogunk azon, hogy az üzletek miért kezdenek karácsonyozni már októberben. Az egyértelmű üzleti fogást azonban segítségnek is felfoghatnánk, hiszen a novembertől karácsonyig vezető út sikeressége (vagyis a valódi boldog békés karácsonyi ünnep megélése) a felkészülésben rejlik.

„A válásunk utáni első karácsonyon mindent ugyanolyan precizitással akartam megoldani, mint korábban. A tökéletes tisztaság, többfogásos rokonváró vacsora és a halom ajándék beszerzése egyedül, minden segítség nélkül, csúfos szimbólumba torkollott az ünnep előtt: a hatalmas fa feldőlt, tönkrement a karácsonyfatartó, késő volt már újat beszerezni. A kalácsot a sütőben felejtettem, szénné égett. Mindezek után még az istentiszteletet is lekéstük. Katasztrófa volt. Akkor ott beláttam: máshogy kell ezt csinálni!” (Zita)

A karácsony Jézus születésnapja, a szeretet ünnepe, ilyenkor „kötelező” a boldogság, az ünnepi hangulat és a családi béke, melyeknek az ajándékok, a karácsonyfa, a finom falatok és a szerető rokonok a kellékei. Egyik sem hiányozhat közülük, és ezek az elvárások – amelyeket kétségtelenül sugall a körülöttünk lévő világ, és felállítunk önmagunk is – mázsás súlyként nehezedhetnek ránk. Így pedig csak szorongató teherként élhetjük meg az év végi ünnepeket.

„Ez látom a tévében, a magazinokban: legyél szép, csinos és csodálatosan boldog a fa alatt. Miután beszerzem az ajándékokat, széthajtom magam az irodában, szentestére halászléillat árad belőlem, és csak a pokoli fáradtságot érzem. Hogy’ legyen még erőm ünnepi sminkre, frizurára, szép ruhára és angyali mosolyra? Nem értem, más hogyan csinálja ezt!” (Tímea)

Tippek a stresszmentes karácsonyhoz

1. A karácsony esszenciája az adventben rejlik!

Sajnos minden ellene dolgozik, mégis tudatosítanunk kell: lassabban! Az ünnepi díszekbe öltözött üzletek eszünkbe juttatják, hogy nemsokára itt a karácsony, de törekedjünk arra, hogy ez ne idegességet szüljön bennünk, hanem például otthonunk feldíszítésére inspiráljon. Nemcsak a karácsonyeste a lényeges, de nagyon fontos az adventi időszak is, ami – ha nem kapkodjuk el – igazi felkészülést jelenthet nemcsak a lakásunkban, hanem a szívünkben is. Ha nem hessegetjük el magunktól a közelgő karácsony gondolatát, tudatosabban készülődünk rá, kisebb az esélye az ünnep tökéletlensége miatti csalódásnak.

2.  Racionalizálj!

Jó, ha már az adventi időszak előtt kezünkben a naptárunkkal, tervet és listát készítünk a karácsonyi tennivalókról. Gondold végig, milyen nagyobb projektjeid vannak addig a munkahelyeden, és azokat hogyan fogod ütemezni. Vedd számba, kit szeretnél ajándékkal meglepni, és gondolkodj, ki minek örülne. Jelöld be a naptárba, mikorra szerzed be a karácsonyi díszeket, és azon is gondolkozz, kit kérsz majd meg, hogy vigyázzon a gyerek(ek)re, amíg feldíszítitek a fát. Nem kell a tervekhez görcsösen ragaszkodni, de az előzetes átgondolás sokat lendíthet a készülődésen!

3. Gyakorold az elengedést!

Biztos, hogy az összes ablakodat le kell mosni, sőt a függönyt is ki kell tisztítani karácsonyra? Az ünnepi fogásoknak pedig feltétlenül négynél többnek kell lennie? Hacsak nem a brit királyi családot látod vendégül szenteste, elégedj meg annyival, amennyit idegkimerülés nélkül meg tudsz valósítani! Egy békés anyuka többet ér minden jó illatú függönynél, és a pékségben megvásárolt bejgli sem szegi majd kedvét a rokonoknak, ha cserébe egy kellemes családi délutánt kapnak.

4. Oszd el és uralkodj!

Miért lenne törvényszerű, hogy az ünnepi készülődés minden feladata csakis a tiéd legyen? A karácsony családi ünnep, közösen készüljünk rá! A gyerekeket meg lehet kérni a porszívózásra, apát pedig a bevásárlásra, és lehet, hogy a nagyi segít a halászlé elkészítésében, a mézeskalács meg amúgy is akkor jó, ha az egész család együtt gyúrja-szaggatja-süti-díszíti. Fárasztó mindezt koordinálni is, épp elég, ha ez a te kizárólagos feladatod marad!

Ha az adventet készülődéssel töltitek, amit nemcsak átgondolsz, de észszerűen meg is tervezel, és nem törekedsz a lehetetlen maximalizmusra, hanem helyette a közös ünnepi ráhangolódás mellett döntesz, arra is lesz energiád, hogy ünnepi sminkben békésen társasozz a gyerekekkel a karácsonyfa alatt.