Így válasszunk a babakozmetikumok közül!

06. 20.
Szerző: 
Címkék: 

Parabénmentes, bio, natúr, ásványi olajoktól mentes… A legtöbb anyuka hamar elbizonytalanodik a babáknak ajánlott kozmetikumok csomagolásán olvasható sok varázsszótól. Most akkor melyiket válasszuk? És kell-e egyáltalán kozmetikum a legkisebbeknek?

Mindenből a legjobbat. Egészen biztos, hogy kisbabája megszületése után minden felelősen gondolkodó édesanya ezt szeretné adni a gyermekének. Az élet első hónapjaiban, amikor is a legtökéletesebb táplálékot az anyatejjel biztosíthatják az anyukák, ezen kívül a legtöbb, amivel jót tehetnek a babának, a tökéletes kozmetikum megtalálása. A bababőr ötször olyan vékony, mint egy felnőtt bőre, ezért hamar felszívja a rákerülő anyagokat (a mérgeket és a tápláló anyagokat egyaránt). A babáknál ez a folyamat sokkal gyorsabban és nagyobb arányban megy végbe, hiszen a kicsik bőrfelülete – testtömegükhöz képest – többszöröse a felnőttekének. Egy 3 kg-os csecsemő 1 kg testtömegére 700 cm2-nyi bőrfelület jut, míg a felnőtteknél csak 250 cm2. Ráadásul a bababőr sérülékenysége is erőteljesebb, mint a felnőtteké. Ezért egyáltalán nem mindegy, mit kenünk kisbabánk bőrére!

Nézzük meg az összetevőket!

2013 óta nálunk is – az európai uniós szabályoknak megfelelően – minden kozmetikai terméken egységesen kell jelölni (INCI) az összetevőket. Ezt az összetevőlistát a termékeken az Ingredients/Összetétel címszó alatt találjuk. Itt a termék minden komponensét fel kell tüntetni, méghozzá a koncentráció csökkenő sorrendjében, vagyis minél többet tartalmaz egy összetevőből az adott termék, annál előrébb szerepel az összetétellistában. Az összetevők kémiai elnevezése első ránézésre riasztó lehet, de ha megjegyzünk néhány alapszabályt, könnyebben rátalálunk a kicsiknek legmegfelelőbb babakozmetikumokra.

Csecsemőknek ezeket ne!

Parabének: tartósítószerek, amelyek könnyen bőrirritációt, bőrgyulladást, bőrszárazságot okozhatnak. Samponokban, testápolókban és a nedves törlőkendőkben használják leginkább.

Hexaklorofén: bár a hexaklorofénes hintőport gyakran ajánlják a köldökcsonk ápolására, de a mennyiségre és a koncentrációra nagyon vigyázni kell, mert sok és nagy felületen való hosszú idejű alkalmazása agyi károsodáshoz vezethet (lásd a betegtájékoztatót!).

SLS és SLES: a sodium-lauryl-sulfate (SLS) és a sodium-laureth-sulfate (SLES) olyan habzó anyag, amelyeket tisztító hatásuk miatt tesznek főként samponokba, folyékony szappanokba és babafürdetőkbe. A tisztítás mellett azonban erős bőr- és szemirritációt válthatnak ki.

Alkohol: oldószerként, fertőtlenítő- és tartósítószerként használják egyes kozmetikai termékekben. Szárítja, irritálhatja a bőrt.

Ásványi olajok: paraffin-, szilikonolaj, vazelinféleségek. A kőolaj lepárlásakor keletkező anyagok, amelyek elzárják a bőrfelszínt (alulról a toxinürítést, felülről a bőrlégzést akadályozzák meg). Popsikenőcsök, babaolajok káros összetevői.

Glicerin: 5%-nál nagyobb koncentrációban elvonja a bőr alsóbb rétegeiből a vizet, és szárítja azt. Az 5-nél kisebb százalékú és a növényi változata azonban jótékony hatású a bőrre.

Biokozmetikumok – menjünk biztosra!

Ha a babánk érzékeny, puha bőrének ápolása és táplálása a cél, a legjobb, ha minősített biokozmetikumot választunk. A biokozmetikumok nem tartalmaznak szintetikus illat- és színezőanyagokat, génmódosított összetevőket, hidrogénezett állati/növényi anyagokat, alumíniumszármazékokat, nincs bennük szintetikus kémiai fényvédő, és nem nanotechnológiával készültek.

De vigyázat! Még nem feltétlenül bio egy termék, ha ráírják ezt a bűvös szót! Lehet, hogy jobb összetevőlistával rendelkezik, mint a hagyományos kozmetikumok, de még mindig van benne kifogásolható anyag/mennyiség. Ezért a legjobb, ha a minősítések védjegyét is megnézzük a termékeken. Mert pl. az Öko-teszt emblémája a drogériák termékein „csak” a német Öko-test magazin emblémáját (és tesztjeit) bizonyítja. Ellenben a Biokontroll védjegy a legmagasabb hazai biominősítési rendszer.

Babakozmetikumok – kezdőcsomag

A csecsemőknek nincs szükségük piperékre, ám bőrük tisztán tartására – főként a hajlatokban és a pelenka alatt – fokozottan ügyelnünk kell. Ehhez szükségünk lehet:

  • babaolajra a hajlatok tisztításánál
  • popsikrémre a pelenka alá
  • babafürdetőre, mely nem szappan
  • babakrémre, de csak a kicsik problémás bőrére
  • popsitörlőre, mely jobb, ha olajos (és nem vizes) alapú