Nyár a koronavírus-járvány árnyékában

08. 24.
Szerző: 

Az idei nyár különleges lesz. Vagy pontosabb volna, ha különösnek neveznénk? Akárhogy is, 2020 nyara más lesz, mint a többi, hiszen az elmúlt hónapokat felforgató COVID-19 járvány – ha csillapodott is – velünk maradt. Mindez hogyan alakítja át a gyerekek és az egész család nyarát? Ezt gondoltuk végig.

A világon eddig 9 millió embert megfertőző pandémia minket is karanténba kényszerített. A koronavírus terjedésének egészségügyi és gazdasági következményei is lettek, amelyek a családokat is súlyosan érintették. Itt a nyár, alig maradt szabadságunk, nincs iskola, kevesebb tábort szerveznek, féltjük a gyerekeket, a nagyszülőket, és a megtakarításunk is megcsappant. Az idei vakáció elmarad?

Nem! A nyár beindult, csak most egy kicsit másképp! Ne keserűen fogjuk fel, hanem vegyük számba az új körülmények adta lehetőségeinket! Mert azért azok is vannak.

Tisztázzuk a kereteket!

 1. Külföld, belföld?

Először is érdemes eldöntenünk: vállaljuk-e a külföldi nyaralást a járvány árnyékában is? Bárhogy döntünk, az egészségügyi intézkedéseket mindenképpen tartsuk be, hiszen a járvány ugyan lecsengőben van, ám a veszély nem múlt el!

Fontos, hogy legyen lehetőség a szálláson a biztonságos távolságtartásra, a higiéniás feltételek maximálisan adottak legyenek a törvény által előírt fertőtlenítési lehetőséggel együtt. Utazzunk egyénileg, kerüljük a tömegrendezvényeket, étteremben a teraszon lévő asztalt válasszuk, semmiképpen ne felejtsük otthon a maszkot és a kézfertőtlenítőt!  

 1. Mi legyen a gyerekkel?

Minden nyári szünetben komoly koordinációt igényel a gyerekek felügyeletének megoldása. Az idei különös nyarunk nehezített körülménye, hogy kevesebb a szabadságunk, kevesebb tábort szerveznek, kevesebb az anyagi keretünk erre, ráadásul a nagyszülőket is óvatosabban tudjuk csak bevonni.

 • Mit tehetünk?

A 6 évesnél kisebbek számára sok helyen a bölcsődék és az óvodák is szerveznek gyermekfelügyeletet. A 6-14 év közötti gyerekek még nem maradhatnak egyedül, idén korlátozottan találunk számukra táborozási lehetőséget, ám a nagyszülőknél való nyaralást is körültekintőbben kell megszerveznünk. A nagyszülők a veszélyeztetett korosztály tagjai a koronavírus-járvány tekintetében, amely nem azt jelenti, hogy el lennének tiltva az unokáktól, de az egészségi állapotukra most még inkább figyelemmel kell lennünk!

 • Engedjük táborba, vagy ne engedjük?

Idén sok tábort töröltek a szervezők, főként az ottalvós verziókat. Inkább a napközis táborokat és főként a szabadtéri programokat tartják meg. Bármely típusú gyermekprogramot választunk is, a biztonságra most fokozatosan ügyelnünk kell!

 Ezekre érdemes rákérdezni a táborvezetőknél:

 1. A szálláson biztosított-e a másfél-két méter távolság megtartása, különös tekintettel az étkezések és a foglalkozások biztosította helyiségekben?
 2. A táborban magasabb fokozatba kapcsolták-e a higiéniás ellenőrzéseket, beleértve a konyha és a fürdőhelyiségek kontrollját is?
 3. Rendben van-e a törvény által előírt fertőtlenítési lehetőség, például a fertőtlenítő-állomások, a gyakori fertőtlenítő takarítások?
 4. Az ottalvós táborok esetén csökkentették-e az egy szobában elszállásolt gyerekek számát?
 5. Törekednek-e arra, hogy legnagyobb részt szabadtéri programokat szervezzenek a gyerekeknek?
 6. Komolyan veszik-e a tábor elején leadott egészségügyi nyilatkozatokat, és van-e mód a táborban az esetlegesen megbetegedett gyerekek elkülönítésére?
 7. Elvihetjük-e egyénileg a gyerekeket, hogy ne kelljen tömegközlekedést használni?

Egyáltalán nem kínos ezekre vonatozóan kérdéseket feltennünk a tábort szervezőknek, hiszen legdrágább kincseinket, gyermekeinket bízzuk rájuk. És ha a fentiekre megnyugtató válaszokat kapunk, akkor még a gyerekeinkkel is meg kell beszélnünk a legfontosabb biztonsági szabályokat. A legjobb, ha nem pánikolunk, és nem ijesztgetjük a gyerekeket, nem tiltjuk meg számukra például a fogócskázást, de ezeket elmondjuk nekik:

 1. A koronavírus-járvány nem tűnt még el az életünkből, de csillapodott, és nem is ők a legveszélyeztetettebb korosztály, ám fontos, hogy vigyázzunk egymásra, úgyhogy ne lógják el a biztonsági szabályokat!
 2. Törekedjenek rá, hogy minél kevesebbszer nyúljanak az arcukhoz!
 3. Tegyünk a bőröndjükbe egyszer használatos maszkokat (hiszen a táborban nem tudják kimosni), és határozottan hívjuk fel a figyelmüket, hogy ha a táborvezető felnőtt kéri, tegyék fel a maszkjukat!
 4. Mossanak gyakran kezet, és rendszeresen használják a kézfertőtlenítőjüket is!
 5. Ne egyenek egymás ételéből, és ne igyanak közös italt sem!
 6. Kerüljék a közvetlen testi kontaktust (persze játszani lehet együtt)!
 7. Nagyon figyeljenek arra, hogy ha köhögnek vagy tüsszentenek, akkor azt ne a tenyerükbe, hanem inkább a felkarjukra tegyék, vagy zsebkendőbe, amit kövessen kézmosás!
 8. Igyekezzenek türelemmel viselni – a táborvezető utasításai szerint –, ha nem tehetnek meg valamit a biztonsági intézkedések miatt, például nem mehetnek uszodába stb.

Mi, szülők pedig viseljük el, ha idén magunknak kell elfuvarozni a gyerekeket a táborba, ne bízzuk ezt most a nagyiékra! Vegyük tudomásul, hogy a tábor területére nem – még maszkban sem – léphetünk be, és tényleg csak teljesen egészséges gyereket engedjünk közösségbe!

Biztonságos, szép nyarat mindenkinek!