Nyaralás babával

08. 01.

Nyakunkon a nyár, végre nem kell pluszrétegeket öltenünk magunkra, hogy kimerészkedjünk reggel az utcára. Végre töltekezhetünk a napfényből, és ilyenkor az egész lényünk nyugodtabb, békésebb állapotba kerül.

Igen ám, de előbb-utóbb jólesne a hőséget vízpart mellett élvezni, a dolgos hétköznapokat a jól megérdemelt pihenéssel felváltani.

De mit tehet az ember lánya, ha most először indulna nyaralni édesanyaként? Merre érdemes utazni, mire kell figyelni, mekkora babát vihetünk már biztonsággal magunkkal, és az ilyenkor felmerülő végtelen számú kérdések miatt a felsorolást még naphosszat folytathatnánk.

Összeszedtem egypár tippet, melyekkel könnyebbé tehetjük a készülődést, a szervezést és a közösen eltöltött napokat is.

Egy biztos: minél kevesebb az utazással járó stressz, annál magasabb az élvezeti faktor, tehát ezt is érdemes – mint az anyaság legtöbb részét – kellő lazasággal, megengedéssel kezelni.

Horgonyt fel, induljon az utazás!

1. Pozitív megerősítések, átszellemülés, tudatosítás

Mindenekelőtt üljünk le, hunyjuk le a szemünket, és képzeljük el a képet, melyen együtt a család az általunk választott helyen, lássuk magunk előtt az utazás adta rengeteg pozitívumot: a kicsi kinyílik a tengernyi szokatlan ingerre, rácsodálkozva fogadja be az új élmények tapasztalásait. Épül a kis személyisége, nő a kíváncsisága azzal, hogy a megszokottból egy új környezetbe kerül.

Olyan emlékeket szerez, amelyek építik őt, amelyekre visszatekintve (még akkor is, ha ezt csak tudat alatt teheti) a boldog biztonságérzet lesz, ami elönti őt.

Készítsük fel magunkat előre, bizony, előfordulhat, hogy a napi rutinunk megváltozik, és fogadjuk el, hogy jól van ez így most.

Elvégre nyaralni megyünk, elkél a kellő lazaság, megengedés, főleg saját magunk irányába.

2. Tájékozódás

Arról, hogy merre menjünk, érdemes a gyermek korától függően (is) dönteni.

Azt mondják, a legideálisabb utazni, ha a babánk már féléves, a hosszú repülős utakat nem javasolják 1,5–5 éves gyerekeknek. Persze itt is akadhatnak kivételek. Ha azt érzitek, hogy minden vágyatok Hawaii, akkor irány, de tény, hogy a gyerekek szempontjából sokkal hasznosabb, ha már emlékezhetnek az ott töltött csodálatos napokra, és viszonylag könnyebben magyarázhatod el nekik, hogy miért kell hosszú órákat utazással, egy helyben tölteniük.

Egyévesnél ifjabb babával tökéletes, ha Európán belül maradunk, így lehet választani az autó vagy repülő mint utazási opció közül. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, ráadásul mindenki tudja, hogy melyikhez húz inkább a szíve.

3. Döntések

Repülő vagy autó?

Ha repülünk, elsődleges szempont, hogy védjük a baba fülét, érdemes fel- és leszálláskor szoptatni őt, vagy cumit adni neki, hogy elkerüljük a fülfájást.

Egyes gépeken lehetőség van babaágy használatára; ha hosszabb útra indulunk, erről mindenképpen érdemes előre tájékozódni. Autós babaülést is felvihetünk magunkkal, ha külön helyet vásárolunk a bébinek is. Amennyiben nem így teszünk, akkor ingyen, de végig az ölünkben tartva utazhat a pici.

Minél kisebb a gyermekünk, annál nagyobb az esélye, hogy átalussza az utat, a nagyobbacskák részére érdemes a kedvenc játékokat elhozni, esetleg mesekönyvvel, tablettel készülni. Ha a baba nem anyatejes, mindenképpen gondoskodjunk, hogy legyen nálunk étele, itala.

Érdemes a reptérre a babakocsival érkezni, de a hordozó is szóba jöhet. Ki mit szokott meg, kinek melyik a praktikusabb, melyikben szokott nyugodtabban pihenni a kicsi.

A babával utazóknak egy pelenkázótáskát is felengednek a poggyász mellé, ebben feltétlenül legyen kézfertőtlenítő, pelenka, nedves törlőkendő, textilpelenka, cumisüveg és/vagy kiskanál, és ha használjuk, akkor a cumi se maradjon otthon.

Készüljünk fel arra, hogy a fedélzeten hűvösebb van, készítsünk be pluszkardigánt, melegebb ruhácskát, takarót, esetleg vékony sapkát.

Ha a kocsival indulunk útnak...

Talán a legfontosabb és számunkra legnagyobb könnyítésfaktor az időzítés megfelelő megválasztásában rejlik.

Főleg ha hosszabb útra indulunk, érdemes a hajnali órákat belőni a rajtnak, ez esetben sanszos, hogy csemeténk legalább az út egyik részét átalussza, ráadásul a kánikulától is védeni tudjuk magunkat.

Ha a baba már kialudta magát, érdemes 1-2 óránként pihenőt tartani, ilyenkor szopizzon, igyon a kicsi, a nagyobbak futkározhatnak egyet, mielőtt folytatódik az út.

Hogy az ébren töltött órák alatt is lefoglaljuk őket, jó ötlet lehet olyan játékok bekészítése, amelyeket csak az autóban adunk nekik oda, esetleg több játékot egymás után felváltva adunk nekik, hogy hosszabb ideig fent tudjuk tartani az érdeklődésüket, leköthessük a figyelmüket.

Nagyon sírós babákhoz mindenképpen javasolt hátraülni, beszélgetni, énekelni, amennyire bírjuk, állandó kontaktban lenni velük.

Egy többórás úton sok mindenre szükségünk lesz, ezért nagy a hangsúly a megfelelő rendszerezésen, pakoláson.

Már otthon érdemes átgondolni, hogy mire mikor lehet szükség, és ennek megfelelően készülni, lehetőleg külön táskákba rendszerezve, pakolva. Alapszabály, hogy elegendő víz és a legmagasabb faktorszámú babáknak való naptej mindig legyen nálunk!

És hogy merre?

Mikor a szívünk vágyából lassan valósággá alakul a nyaralásunk terve, mindig a bababarát szállás lehetősége legyen az elsődleges szempont. Igencsak el tudja rontani a pihenést, ha csúnya szemmel néznek ránk az esetleges rosszabb éjszakák vagy az étteremben történt apróbb balesetek miatt.

Szerencsére egyre nagyobb a kínálat a különböző szállástípusok között, és rengeteg helyen várják tárt karokkal a legkisebbeket is szuperül felszerelt szobákkal, sőt babaextrákkal is készülnek.

Az pedig, hogy tengerpartra, nagyobb városokba, esetleg belföldi felfedeznivalókhoz visz inkább az utunk, csakis rajtunk múlik. A csemeték mindenben megélik azt az igazi hamisítatlan lelkesedést és kíváncsiságot, ami az ő tiszta kis személyiségükre oly nagyon jellemző.

A mi nyaralásunk pedig úgyis az ő boldogságuktól lesz legmaradandóbb élményeink egyike.