Ragyogj!

01. 02.
Címkék: 

Meleg pulcsik, bekuckózás, illatos gyertyák és persze az elmaradhatatlan többnapos ünnepi lakomák. Tagadhatatlanul az egyik legcsodásabb időszaka az évnek, amelyet már az első falevelek lehullásánál elkezdek várni.

Mára már megtapasztaltam, milyen trükköket alkalmazva kerülhetem el a januári lelkiismeret-furdalással kísért „szörnyen érzem magam a bőrömben” jelenséget, és élvezhetem aggodalmak nélkül a karácsony minden varázsát.

Felkészülni

A hidegebb idő beköszöntével érdemes fokozottan odafigyelni a minőségi táplálkozásra. Az ember ilyenkor ugyanis hajlamosabb a zsíros, nehezebb ételekhez nyúlni. Ennek evolúciós okai vannak, melyeket ma már nyugodtan elvethetünk. Elegendő, ha a szezonális zöldségek, gyümölcsök bevitelét növeljük és odafigyelünk, hogy a szervezetünk, ne pedig a szemünk által kívánt mennyiségeket fogyasszuk.

Én minden decembert egy alapos, de kíméletes tisztítással kezdek, hogy felkészítsem szervezetemet az ünnepi dínomdánomra. Vannak, akik vallási meggondolásból tartják a karácsony előtti böjtöt, jómagam az önmegtartóztatás helyett a tisztulásom érdekében használom ki a méregtelenítésre leginkább alkalmas időszakot.

Kedvencem az aloe vera alapú program, hiszen az általános folyamattól eltérően ez a növény nem csupán tisztít, de ugyanazon lendülettel fel is tölt bennünket a szervezetünk számára minden fontos tápanyaggal. A tisztulás napjai alatt kifejezetten egyszerű ételeket javaslok: rizs, burgonya, értékes gabonák és rengeteg friss zöldség, szezonális gyümölcs legyen az étkezések alapja. A napindító kávét érdemes lecserélni langyos vízre, melybe egy fél vagy akár egész citrom levét csavarjuk. Ezek a szervezet lúgosítását segítik elő, ami megfelelő állapotot, egyensúlyt teremt odabentre, így biztosítva számunkra az ellenállóbb, egészségesebb bélrendszert. Plusz jó hír, hogy a szokásos téli betegségek is nagy valószínűséggel elkerülnek majd, hiszen az immunrendszer 70 százaléka a bélrendszerben található. Érdemes tehát odafigyelni, sőt akár heti egy zöldség-gyümölcs napot tartani, hogy testünknek megadjuk azt az energiát, amelynek segítségével elkerülhető az ünnepek utáni levert állapot, nehéz fájó gyomor.

Terülj, terülj asztalkám

Nem kis kihívás az embernek egy ínycsiklandozó ételekkel megrakott asztalnál a józan eszére (vagy még inkább a szervezete valódi igényeire) hallgatva falatozni, de pár apróságot azért mégis érdemes betartani.

Az egyik legjobb technikája, hogy mindent meg tudjunk kóstolni anélkül, hogy már a második fogásnál gombolni kelljen a nadrágot, az adagok minimalizálása. Ilyenkor igyekszem lassan, az ízekre koncentrálva minden falatot kiélvezve enni, ezzel elérem, hogy mindenből elég legyen egy-egy kisebb adag is. Sosem ülök le farkaséhesen az ünnepi asztalhoz, előtte eszem egy-két falat gyümölcsöt, zöldséget, hogy tökéletesen elkerüljem a túlevést.

A cukros italok helyett érdemes a reggeli citromos vizet a fogások előtt bevetni, emésztést segítő hatása felülmúlhatatlan. Arra az esetre, ha már megtörtént a baj, a mesterséges szerek helyett a vízben elkevert étkezési szódabikarbóna is hamar enyhülést ad a leterhelt gyomornak.

Ami kint, az bent

A belső egyensúlyt azonban nem csak belülre figyelve érhetjük el. A bőrünk csodálatos felülete a tisztulásnak. Az ünnepek előtt és az azt követő időszakban is sűrűbben tartok lábfürdőesteket, amikor meleg pokrócba bugyolálva egy izgalmas könyvet olvasva hagyom, hogy felfrissüljön a szervezetem. A recept roppant egyszerű, költséghatékony és felettébb kellemes: forró (amit még elbír a bőr rossz érzés nélkül) vízbe szórok pár kanál Himalája vagy parajdi sót, és úgy, hogy a bokám vonalát is ellepje, beleteszem a lábam. Így pihenek 15-20 percig, majd egy vastag, lehetőleg gyapjúzoknit felhúzva bújok az ágyba. Számtalan jótékony hatással bír, elsődlegesen a lerakódott méreganyagoktól segíti megválni a szervezetet.

Egy ideje kiemelt figyelmet fordítok az (arc)bőröm tisztítására. Köztudott ugyanis, hogy a bőrünk állapota hűen tükrözi, azt ami belül folyik.

Az ünnepi habzsi-dőzsi alatt felhalmozódott méreganyagok előszeretettel törnek utat a pórusainkon keresztül, ennek következménye a fakó, fáradt, esetleg mitesszeres, pattanásos arcbőr.

Itt is érdemes előre gondolkodni és megelőzni ezt az állapotot. Egy ideje a bőrápolási rutinom egy olyan csodaszerkentyűvel bővült, amely elejét veszi nagyjából minden általános bőrproblémának. A Foreo Luna névre keresztelt masinája szinte a legelső próbától függőséget okoz: makulátlan tiszta, egészséges bőrt varázsol a használójának. A szilikonborítású, különböző méretű és vastagságú szálak az elektromos pulzálás segítségével olyan varázslatosan távolítják el az elhalt hámsejteket, rugalmassá, puhává és ragyogóvá teszik a bőrt, hogy az ember alig győz meglepődni rajta.

És valljuk be: melyikünk ne akarna ragyogni kívül-belül, főleg az ünnepek alatt…

Ha pedig még nem tudod, mit kérj magadnak karácsonyra, a fa alá is tiszta szívből ajánlom.