Sminkben – nyáron

07. 09.
Címkék: 

Sminkelési szokásaink a nyár beköszöntével alapos átalakításra szorulnak, ugyanis a fokozottabb izzadás sokszor még annál is rövidebb idő alatt „varázsolja le” arcunkról a sminket, mint amennyi idő alatt az elkészült.

A nyár veszélyei

Nyáron arcbőrünk számos veszélynek van kitéve. Az erős napsugárzás, a hidratáltság nem megfelelő foka, a nagy meleg és a megnövekedett páratartalom miatt ugyanis megváltoznak a hám felső rétegének fizikai tulajdonságai: kitágulnak a kisebb erek, fokozódik a hőleadás, az izzadság- és faggyútermelés. Nem mindegy tehát, hogyan ápoljuk arcbőrünket, és ennek megfelelően hogyan alakítjuk át nyárra a sminkelési szokásainkat.

Betonbiztos alapok

Arcbőrünk megtisztítása és hidratálása évszaktól függetlenül szükséges, nyáron azonban ez elengedhetetlen. Ilyenkor ugyanis a fenti körülmények együtthatása nagyobb esély okoz ráncokat, pigmentfoltokat, könnyebben kialakulnak az elfertőződő pattanások, mitesszerek. Hetente egyszer használjunk bőrradírt, hiszen a hámló bőr nem esztétikus, sőt nem jó alap a sminkünkhöz. Hidratáláshoz felejtsük el a zsíros olajos krémeket, válasszunk inkább lágy és könnyen felszívódó arcápolót. Ne feledkezzünk meg a napvédő használatáról sem!

Könnyed fedés

Nyáron hanyagoljuk a nehéz, zsíros alapozókat, mert biztosak lehetünk abban, hogy azok maszkként lecsurognak le az arcunkról. Helyettük használjunk báziskrémet, majd bőrszínünkkel megegyező tónusú BB-, vagy CC-krémet, melyek szépen fednek, de nem tömítik el pórusainkat. Érdemes leheletnyi púdert is használni, hogy fixáljuk vele a korábban felvitt alapot.

Tündöklő részletek

Ahhoz, hogy arcbőrünk ragyogjon, használjunk bronzosítót, melyet legkönnyebben egy púderecset segítségével vihetünk fel főként az orcánkra, az orrnyergünkre, a hajtövünk vonalára és a halánték-áll vonalra. A mennyiség megválasztásakor tartsuk észben, hogy igen kevéske is elég, hogy napcsókolt hatást érjünk el vele. Arcunk élénkítésére highlightert is használhatunk, melyet főként a szemzugunkba, a szemöldökcsontunkra, valamint az arccsontunkra összpontosítsunk.

Igéző szemek

Szemünk hangsúlyozását kezdjük báziskrém használatával, mely alapját képezi a rákerülő festéknek. Válasszunk ilyenkor krémesebb textúrákat, ezek nehezebben vándorolnak el, mint a máskor használatos szemhéjporok. Részesítsük előnyben a vízálló változatokat, ezek ugyanis jobban ellenállnak az izzadás kihívásainak. A szemceruza sem a legjobb választás a nyári melegben, viszont krémes szemhéjtussal könnyen helyettesíthető. Ne feledkezzünk meg a szempillaspirálról sem, itt is előny a vízálló változat.

Nyári ajkak

Ajkaink alapozása is fontos feladat, hiszen bármilyen rúzst vagy szájfényt válasszunk is, az csak a szépen hidratált, nem hámló ajkakon mutat jól. Erre kerüljön – a felesleg leitatása után – az általunk kiválasztott rúzs vagy szájfény.

Fixáljuk

Ma már több olyan termék (spray) is létezik, amelyek legfőbb feladata a smink fixálása. Permetezzünk ebből az arcunkra, így sminkünk tartósabbá tehető. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy bárhogyan fixáljuk is a sminkünket, ha tehetjük, kerüljük a közvetlen napfényt, ugyanis az erős sugárzás szinte beleégeti a sminket bőrünkbe, ez pedig idő előtti ráncok kialakulásához vezet.

Sminkben a strandon? Soha

Bárhogyan szeretünk is sminkelni, legyen a strand az a hely, ahol ezt nem tesszük meg, sminkben napozni ugyanis egyáltalán nem ajánlott. A napvédelemről és a hidratálásról ugyanakkor ne feledkezzünk meg, hiszen így lehet ragyogóan egészséges barna arcbőrünk.