A sminkek mögé néztünk az Oscaron

03. 27.
Szerző: 
Címkék: 

Az idei Oscar-díj-átadó – a tavalyihoz hasonlóan – ismét különlegessé vált számunkra azzal, hogy Deák Kristóf filmje, a Mindenki elhozta az élőszereplős rövidfilm-kategória aranyszobrát. Kristóf a feleségével és a film koreográfusával, Nina Kovval lépett a színpadra, majd a győztesek fogadásán a kormányzói bálon, valamint az azt követő Vanity Fair-partin is természetesen együtt élvezték a világsztárok társaságát. Ninát megkértem, mondja el, milyennek látta közelről a híres színésznők megjelenését, és avasson be abba is, hogy ők hogyan készültek a nagy napra. Mielőtt azonban Nina mesélt volna az élményeiről, benéztünk Elton John Oscar-partijára, és az Oscar-héten bepillantottunk a Makup and Hairstyling Oscar-jelöltjeinek fogadására is az Akadémián.

Los Angelesben nem csak egyetlen estéből, a gálaestből áll az Oscar. Egy teljes héten át zajlanak az események Hollywoodban és a Beverly Hills-i Samuel Goldwyn Színházban. Ezen a helyszínen rendezték idén is a Make-up and Hairstyling kategória jelöltjeinek szimpóziumát és sajtófogadását. Ebben a kategóriában csupán három jelöltet állít az Akadémia: idén a Star Trek Beyond, az A Man Called Ove és a Suicide Squad stábja izgulhatott az aranyszoborért. Ez a sajtófogadás attól látványos, hogy a haj- és sminkművészek elhozzák munkáikat, és élőben tekinthetjük meg a tervrajzokat, a parókákat, a maszkokat. Idén kicsit hamarabb érkeztem, még nem engedtek be a terembe, ezért az aulában üldögélve egy egészen ismeretlen sminkes világ tárult elém, kicsit beleláthattam a sminkesek és a hajszobrászok zárt közösségébe. Láttam, hogy mindenki jól ismeri egymást, de közben éreztem a feszültséget is. Az összeölelkezések és a meleg üdvözlések ellenére tapintható volt a sportszerű küzdőszellem. Ide mindenki nyerni érkezett. (Sosem érzem ezt a fajta győzni akarást, például, az idegen nyelvű filmek kategóriájában jelölt rendezők szimpóziumán.) Az Oscar-hét legérdekesebb sajtófogadásán részt vevő nominált sminkesek és hajszobrászok egytől egyig számontartott szakemberek, akik világsztárokkal (Johnny Depp, Monica Bellucci, Naomi Watts, Javier Bardem stb.) dolgoznak, ikonikus filmek smink- és hajdizájnját (Pearl Harbor, Angyalok és Démonok, A Karib-tenger kalózai, Kill Bill, stb.) tudhatják magukénak, sőt számos díjjal dicsekedhetnek. Volt köztük, akit nem először jelöltek Oscarra, volt, aki már el is nyerte, más pedig Emmy-díjat kapott. Mindegyik alkotó más-más motivációval érkezett: volt, aki végre haza akarta vinni a szobrot, és volt, aki meg akarta ismételni a győzelmet. Bár a fogadáson mindenki a legkedvesebb arcát mutatta, az aulában mégsem tűntek nyugodtnak és felszabadultnak a sminkszakma képviselői. A Man Called Ove művészeinek – a két másik nominált csapattal ellentétben – realista sminkeket kellett használniuk a filmben. Eva von Bahr és Love Larson évek óta dolgozik együtt, 2015-ben jelölték őket Oscarra, amit akkor nem sikerült megnyerniük. Idén is üres kézzel távoztak a gálaestről... Nagy esélyesnek gondolta mindenki a Star Trek Beyondot a különleges make-up-effektek miatt, melyeket Joel Harlow álmodott meg, de végül nekik is csak a meghívó maradt emlékül a 89. Oscarról. Nekem pedig egy fotó a telefonomon a másnap Oscar-díjat nyerő, liftből kiszálló és kollégáját üdvözlő Alessandro Bertolazziról. Ő volt az a sárga szemüveges Oscar-díj-nyertes, aki az emigránsoknak ajánlotta a díjat, felkavarva kicsit a kedélyeket a Kodak Színházban. (Mert akkor még nem sejtették, micsoda botrányba fullad az átadó vége...!)

Nina egészen más sminkes élményeket szerzett az idei Oscaron, mint én. Ahogy meséli, az ő sminkje készült el leghamarabb a csapatban, mert a díjátadó előtt neki még rengeteg teendője akadt, nem volt ideje egész délelőtt a sminkszobában ülni. Sokat segített Kristófnak, hogy minden olajozottan menjen a nagy napon. Nina sminkjét a 60-as évek dívái ihlették: tussal kihúzott macskaszem, dúsított szempilla, rózsaszín, fénylő szemhéj, hangsúlyos szemöldök, az arccsonton erős fény és peach (barack)árnyalatú rúzs. Ahogy Nina meséli, a sminkjét a 2017-es trendhez, a „strobing”-hoz igazították. Ez a ragyogáson alapuló sminkeléstechnika éppen ellenkezője a tavalyi kontúrozásnak: az orrnyerget, a járomcsontot, a kulcscsontot emelik ki fénnyel. Nina jól sminkelhető arca tökéletes felület volt a trend bemutatására, nézők milliói láthatták világszerte szépen kiemelt fénylő arccsontját. Ráadásul – ahogy mondja – ez a smink sokkal gyorsabban készül el, mint az említett kontúrozás. A gyönyörű sminket két profi brit make-up-artist készítette: Emma Willis és Tara Shakespeare. Természetesen az ő kezük alatt formálódtak a film szereplői is, Szamosi Zsófia és a két kislány, Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya is. A két kislány a koruknak megfelelő visszafogott sminket kapott. Mindenkit sminkeltek, ez alól nem volt kivétel a producer, Udvardy Anna és a rendező, Kristóf sem. Bizony kevesen tudják, hogy az Oscaron a férfiak is viselnek sminket... Persze nem rózsaszín szemhéjpúdert, hanem úgynevezett primer sminket, ami bőrhidratáló, pórusösszehúzó hatású színtelen vagy enyhén színezett alapozó, és erre kerül a mattitópor, amely a fénylő bőrfelületeket egységesítve kameraképessé teszi. A két sminkes hölgy egyébként nem véletlenül brit, a film szintén londoni sajtósa találta meg és kérte fel őket a magyar Oscar-jelöltek sminkjének elkészítésére. Mindketten Londonban végeztek és vörösszőnyeg-sminkre specializálódtak, Tara fotóra és filmre is. Dorka csodás hajfonatát is ők készítették el, amit még Nicole Kidman is megcsodált, és nem is akarta elhinni, hogy igazi. Zsófinak egészen más sminket álmodott meg Tara és Emma. Drámai szemet, mely a filmbéli karakterét is meghatározta.

De vajon milyen sminktrend hódított a hollywoodi dívák közt a 89. Oscar-gálán? Általában elmondható, hogy a legtöbb színésznő – Ninához hasonlóan – strobingot viselt. Legnagyobb arányban a klasszikus Hollywood-irányzat tarolt a sztárszínésznőknél, amelynek legfőbb ismertetőjele az égővörös száj. És ha a száj hangsúlyos, akkor a szem nem lehet ugyanúgy erőteljes, ehhez a sminkhez a fénylő, de nem kihívó szemhéj jár arany szemhéjpúderrel, ha lehet. Emma Stone, Nicole Kidman, Brie Larson, Michelle Williams, Jessica Biel, Kristen Dunst, Sophia Carson, Leslie Mann... Csak hogy pár nevet említsünk példaként. „Brie Larson sminkje nagyon szép volt közelről is. Jennifer Aniston pedig különleges, a bőre olyan, mintha bronzból lenne – meséli Nina –, és volt alkalmam megcsodálni Nicole Kidmant és Charlize Theront is körülbelül 30 centi távolságról, amikor a színpad mögött egy néhány négyzetméteres helyiségben vártuk, hogy a reklámszünetben visszaengedjenek bennünket a helyünkre. Mind a ketten magasak és gyönyörűek. Két igazi amazon! Nicole-nak nincs kora: 30 és 60 között bármi lehetne, kortalan szépség. Az volt a benyomásom róla, hogy mutatósabb élőben, mint a képeken. Egyetlen apró gyűrődés sincs az arcán, bőre hibátlan, tökéletes. De ugyanez igaz Charlize Theronra is. Hátul mélyen kivágott ruhát viselt... Neki még pórusai sincsenek! Persze reggeltől készült a sminkjük, és gyakorlatilag mindenük, ami kilátszik a ruhából, le van sminkelve” – idézte fel élményeit Nina.

A szédületes este Nináéknak a Vanity Fair partin ért véget, én pedig a sztárvilág másik felével randevúztam Elton John Oscar-partiján. Ahogyan Nina, én is szebbnek láttam néhány sztárt élőben. Viszont nálam idén a férfiak vitték a prímet. Gordon Ramsey, Big Sean és maga Elton John is mintha megfiatalodott volna 2017-re, de az is lehet, hogy az egyre elterjedtebb air-brush alapozótechnikának köszönhetően a férfiak bőre is frissebbnek, egyenletesebbnek tűnik. Elton partiján én is belebotlottam egy igazi hollywoodi amazonba: egyértelműen a szintén kortalan szépségű Sharon Stone vitte el az idei dívadíjat. Természetesen a trendet követve drámaian hangsúlyozott égővörös ajkakkal vonult végig a vörös (fehér) szőnyegen, és hallhattam különleges mély hangját is, ami csak rásegített a kontrasztos sminkre. A másik nagy kedvencem Andie MacDowell sem öregedett a tavalyi évhez képest, ő egészen visszafogott sminket választott. Heidi Klum kivétel volt, Jennifer Anistonhoz hasonlóan bronzos árnyalatú bőrszínéhez választotta az idei make-upját.

És ami az én Oscar-sminkemet illeti, hasonló volt a tavalyihoz: alapozó, rózsaszín árnyalatú pirosító, füstös szemek, tus és szempillaspirál némi szájfénnyel. Minden, amit otthon el tudtam készíteni, minden, ami elfért a női táskában.