Tanárképzőből a divat élére – ez eléggé punk!

09. 18.
Szerző: 

Vajon nevezhetjük-e divatnak a hordhatatlan, hétköznapi funkcióra aligha alkalmas ruhadarabok eklektikus kavalkádját, amit egy különc személyiség évente kilenc sorozatban bocsát a kifutókra, hogy folyamatosan túlszárnyalja a megbotránkoztatás szintjeit? Vivienne Westwood tényleg túlmegy minden határon, és nem ma kezdte a pályát: a punk 78 éves angol nagyasszonya fütyül az időre, és további leckéket ad ifjabb kollégáinak merészségből, fantáziából, öntörvényűségből.

Mennyi az idő a King’s Road 430-ban?

1971-ben nyílt a butik, és ’82-től díszíti a kirakatát az a hatalmas óra, mely azóta is boldog időt mutat a londoni King’s Road 430-ban Vivienne Westwood és az egész divatszakma számára. Innen indult karrierje, Malcolm McLaren-nel szövetkezve. Különleges, megbotránkoztató ruháinak a Sex Pistols teremtett egyenes utat a világhírnév felé, amikor az együttes tagjai elkezdték hordani ruháit. Később kollekciók egész sorát szenteli egyedi stílusának és a „vájtfülű” közönség rajong érte.

Kettősség és világos üzenetek

Mit taníthat a punk stílus az egyszerű halandónak, ráadásul a kifutókról? Nyíltan vállalt, szinte már kellemetlenül nyilvános szexualitás, erőszak, belső üresség: ez a punk megbotránkoztató valósága. Vivienne szegecses nyakörvvel, biciklilánccal, bőrdzsekivel adja a világ tudtára, milyen veszélyes lehet konvenciók rabságában élni. Minden extremitása ellenére azonban hagyománytisztelő és a globális problémák iránt mindvégig érzékeny jellemként követel egyre több figyelmet. Ruháin klasszikus szabásvonalak idéznek történelmi tradíciókat, és a legbizarrabb darabokon is fontos üzenetek jelennek meg.

Hiszen nem is tanulta ezt a szakmát!

Így igaz: a Westwood-jelenség rácáfol a „cipőt a cipőboltból” elvre, és ráerősít a „tehetség nem tanulható” felismerésre. Üzenetei voltak, megfogalmazta őket, mégpedig a divat eszközeivel – ez a lényege Vivienne Westwood életművének, ami önmagában is a szabadság jelképe. A kreativitást nem lehet szabályok közé szorítani, de felelősek vagyunk azért, amit megmutatunk, és azért is, amit nem. Sőt! A meghökkentés csakis addig tűnik öncélúnak, míg meg nem látjuk benne az emberi természet érzékeny pontjait, a sérülékenység és kiszolgáltatottság vállalását a „normálison” túl is.

„A hajléktalan elegancia művészete”

A kritikusok így nevezik a Westwood-féle hanyag eleganciát, ami a közönségesből teremt – alapos műgonddal – művészi értéket. Kulturális és társadalmi rétegek metszik egymást, értékrendek találkoznak és érintkeznek, szinte már szentségtörő módon. Exhibicionista vakmerőség vagy kicentizett tudatosság vezeti a művészi szándékot? A látszat ellenére éppen az utóbbi áll közel az igazsághoz, amire mondhatnánk, hogy legalább olyan meglepő, mint a kifutóra érkező kollekciók. Persze, a fogadtatása sem mindig pozitív.

„A legszexisebb emberek a gondolkodók”

Erre egy életművet áldozott, semmi kétség. Saját belső világának kivetüléseit nem elsősorban szeretni kell, hanem megérteni, megfejteni és továbbgondolni. Fáradhatatlan munkatempóval dolgozik. Amennyiben alkotói erejét csupán a feltűnési vágy éltetné, már régen kiüresedett volna. Mondanivaló nélkül a kifutó pusztán anyagok és formák találkozóhelye, a ruhák „élete” csak ez után kezdődik.

„Vásárolj kevesebbet, válassz jól!”

Nesze neked, fast fashion! Vivienne ellentmondásos üzenetét sokan támadták már, hiszen hogyan is lehetne komolyan venni az évente kilenc kollekciót bemutató divattervezőtől a globális felmelegedés elleni harcot? Ne mennyiségre, hanem minőségre törekedj, és ne akarj mindent birtokolni! Érd be a gondolkodással és a megértéssel, tájékozódj a fontos jelzések alapján, és ne légy mohó! Mondja ezt egy olyan divattervező, akitől sztárok egész sora rendel, és aki a világ egyik legnagyobb ruhagyűjteményének a tulajdonosa.

A személyiség erejével hatni

Azzal hatsz a leginkább, aki vagy, nem azzal, akivé válni szeretnél a környezeted hatására – ez az egyik legerősebb üzenete Vivienne Westwood divatforradalmának. Punk és tradicionális értékek így férhetnek meg egymás mellett, ettől hiteles a tanárnőből lett divattervező életműve is. Szókimondó alkotó, aki saját példával nevel: vegetáriánusként állatvédő, jótékonysági kampányokban biztosít munkát és tanulási lehetőséget hátrányos helyzetű nőknek, miközben a klímaváltozás elleni tüntetéssel nyitja „A politikusok bűnözők” kollekciójának divatbemutatóját 2016-ban.

Mire használja a befolyását?

Emberjogi és ökológiai célok aktivistájaként nagyszabású kampányok élére áll, legyen szó a sarkvidék megmentéséről, az etikus divatról vagy az állatok és emberek méltóságáról. Több tucat hírességet öltöztet „Mentsük meg a sarkvidéket!” feliratú pólóban és fehér tankkal vonul David Cameron brit miniszterelnök háza elé, hogy környezetvédelmi célokért tüntessen. Nem lehet nem odafigyelni arra, amit csinál, és nehéz nem egyetérteni a meghökkentő megnyilvánulások alapjául szolgáló értékrenddel.

Függetlenség mindenekfelett!

Bár eddig is nehéz lett volna félreérteni szabad szellemű megnyilvánulásait, de a skótok függetlenségi törekvéseinek támogatását célzó IGEN feliratú kitűzők végképp meggyőzhetnek róla, hogy Vivienne Westwood mindennel és mindenkivel szembeszáll, ha a szellemi és kulturális szabadságot kell megvédenie. A divat a gondolat miatt fontos, amit a forma szabadon követ: ezért is választja ezt a nyelvet, hogy minél szélesebb közönséghez szóljon.