Zen a strandon

08. 16.
Címkék: 

A statisztikai adatok szerint a nyaralni indulók túlnyomó része a vízpartot választja kikapcsolódása helyszínéül. Bár ilyenkor sokan inkább az aktív pihenést részesítik előnyben, a strand, a vízpart kiváló lehetőséget nyújt ahhoz is, hogy egy kicsit befelé forduljunk, elmélyedjünk.

A nulladik lépés

Kikapcsolni nem is olyan egyszerű, hiszen a mindennapok gondjaival, problémáival megtöltött hátizsákunk láthatatlanul ilyenkor is húzza a vállunkat. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt pihenni indulunk, igyekezzünk minél kevesebb elintézendő dolgot hátrahagyni. Amit pedig nem sikerült megoldanunk a nyaralás előtt, azt pakoljuk be egy képzeletbeli bőröndbe, és próbáljuk meg „otthon felejteni”, hogy ott várakozzon ránk türelmesen, míg haza nem érünk. Természetesen vannak olyan problémák, amelyek szinte „levakarhatatlanok”, ezek szempontjából talán jól is jön a környezetváltozás, azonban ha képtelenek vagyunk kilépni a mindennapi mókuskerékből, csupán azt érjük el, hogy a pihenés ideje alatt még feszültebbé válunk, és kútba dobott időként könyvelhetjük el a nyaralással töltött perceket.

Fedezzük fel a napfelkeltét!

Ha vízparti magányra és elmélyülésre vágyunk, fedezzük fel a napfelkeltét. Ilyenkor még viszonylag kevesen vannak a parton, sőt néptelen szakaszokra is bukkanhatunk. Pihenjünk meg egy arra alkalmas kényelmes helyen, és élvezzük a természet ébredését, az ég színének változását, hiszen ez egy olyan csoda, amilyet a hétköznapokon nincs alkalmunk megfigyelni. Vigyünk magunkkal fényképezőgépet, hogy az ott tapasztalt békét fényképbe zárva később is felidézhessük.

Lelki táplálék

Akár napozunk, akár az árnyékban hűsölünk, mindkét időtöltés kiváló lehetőség arra, hogy pozitív gondolatokkal töltsük meg a lelkünket. Amennyiben a barnulást választjuk, hallgassunk motivációs előadásokat, pozitív gondolatokat, megerősítéseket, melyek áthangolják kicsit a lelkünket. Ha pedig a napernyő alatt vagy egy fa árnyékában hűsölünk, válasszunk egy motivációs könyvet (például Rhonda Byrne, Louise L. Hay, Osho vagy Brian Tracy művei), melyben nyugodtan húzzuk alá a minket inspiráló gondolatokat: ezeket később az otthonunkban jól látható helyre ki is függeszthetjük.

Talpmasszázs ingyen!

Mezítláb sétálni mindig nagy élmény, hiszen lábunk valósággal felszabadul, ha nem kényszerül a cipők, szandálok szabta korlátok közé. A talaj egyenetlensége stimulálja a talpon található reflexpontokat, és testünket az egészségesebb működésre ösztönzi. Akár a gyepen, akár a még nem forró homokban, akár a víz csiszolta kavicsokon tudjuk kipróbálni, ne mulasszuk el az élményt, de legyünk körültekintők, mert könnyen megsérülhetünk, ha nem figyelünk eléggé!

Meditáció természetesen

Amennyiben olyan szerencsések vagyunk, hogy homokos parton pihenhetünk, terítsünk le egy törülközőt vagy lepedőt a homokba, és helyezkedjünk el rajta kényelmesen. Hagyjuk, hogy az alattunk lévő homok felvegye testünk alakját. Lélegezzünk mélyeket, miközben lazítsuk el testünk minden porcikáját alulról felfelé haladva. A relaxációhoz hívjuk segítségül a természet hangjait: a hullámok morajlása és a sirályok éneke garantáltan ellazít majd.

Belégzés, kilégzés

A különböző légzéstechnikák megnyugtatnak, oldják a stresszt, segítenek, hogy elengedjük a nyomasztó gondjainkat. Bárhol nyaralunk is, strandon vagy természetes vízparton, nincs akadálya a gyakorlásnak, és külön jó hír, hogy egy fillérünkbe se kerül. Vegyünk mély lélegzetet az orrunkon keresztül, tartsuk benn egy rövid ideig, majd szájon át lassan fújjuk ki. Ismételjük, amíg jólesik, miközben lehunyt szemmel kizárjuk a külvilágot, és csak a légzésünkre fókuszálunk.

Mozgás – szabadon

Ha a jóga szerelmesei vagyunk, keressünk különleges helyszín(eke)t a gyakorláshoz. Ne átlagos időpontot válasszunk, hanem olyat, mint a naplemente vagy a napfelkelte ideje, hogy nemcsak a testünket eddzük, de szemet gyönyörködtető látványban is részünk lehet. Ha napközben, a kánikulában gyakorlunk (természetesen az árnyékban), akkor akár a Bikram jóga (hot jóga) hatásait is előidézhetjük. Aki pedig az aktív testmozgást preferálja, próbáljon ki egy-egy helyspecifikus változatot: fusson a part menti homokban, végezzen tornagyakorlatokat a part menti játszótéren vagy egy szép helyre leterített törülközőn, hiszen a megváltozott környezet különösen ösztönző hatású.